Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ο διχασμός

tsipras400
Την κοινή διαπίστωση ότι με την ακολουθούμενη πολιτική, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση, έκαναν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ο γγ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας Αντόνιο Ζοζέ Σεγούρο, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Λισαβόνα, ο δε Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών του Νότου.
Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι παρά τις επιμέρους διαφορές υπήρξε συμφωνία για ανοιχτό διάλογο, διότι η συνεργασία των χωρών του Νότου και των πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν μια βιώσιμη λύση εξόδου από την κρίση είναι απαραίτητη προϋπόθεση, κάτι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική τους δύναμη.
Γιατί, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, είναι αλλιώς όταν μια χώρα είναι αντιμέτωπη σε δεκαεπτά και αλλιώς όταν πολλές χώρες μαζί, ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, ενώσουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ο διχασμός ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη των πλεονασμάτων του Βορρά και της κοινωνικής διάλυσης στο Νότο. Το μέλλον της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη και πρέπει οι λαοί αυτό να το διεκδικήσουν, είπε.
Στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρώην Πρόεδρο της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους:
«Λυπάμαι πολύ που η κατάσταση της υγείας μου δεν μου επέτρεψε να μετακινηθώ στη Λισαβόνα για να σας δω από κοντά.
Παρακολουθώ στενά και αναγνωρίζω τον σημαντικό σας ρόλο στην Ελλάδα να υπερασπίζετε την αξιοπρέπεια του λαού σας.
Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις συνεντεύξεις σας στην Πορτογαλική τηλεόραση και θέλω να σας πω ότι συμφωνώ με τις επισημάνσεις σας για τη κρίση και για την έξοδο από αυτήν.
Σας θαυμάζω για τα κατορθώματά σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.
Θέλω να στείλετε ένα μήνυμα στον Ελληνικό λαό: Η δύναμή μας είναι η ενότητα. Μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη μπορεί να έρθει ξανά από τις χώρες του Νότου. Μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα ενός κοινού και Νικηφόρου μετώπου ενάντια στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό».

ysterografa.gr