Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Συνέντευξη με την Ιουλία Βουλέλη, τη φοιτήτρια της Νομικής Αθηνών που έλαβε το 1ο βραβείο ρητορείας στον κόσμο-Η 20χρονη μιλάει για τη ζωή της και τους στόχους της



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Αναμφισβήτητα η πιο ευχάριστη είδηση της εβδομάδας δεν ήταν άλλη από την πρωτιά των Ελλήνων φοιτητών της Νομικής σε διαγωνισμό στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στην Οξφόρδη (6th International Roman Law Moot Court Competition).

«Αντίπαλοι» τους οι συνάδελφοι τους από τα πανεπιστήμια  της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.
Στο eirinika.gr μιλά η  Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη μέλος της χρυσής ομάδας της Νομικής αλλά και η κορυφαία ρήτορας αφού έλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό.

Η Ιουλία μας μιλά για τον διαγωνισμό, για τη δουλειά και την πίστη της ομάδας στο project αλλά και την συμβολή των καθηγητών της.  Μας λέει χαρακτηριστικά πως η δική τους η διάκριση μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα τείχη της κρίσης.
Δεν παραλείπει να μιλήσει για την κατάσταση της Παιδείας στην Ελλάδα και πως οι νέοι έχουν όνειρα τα οποία δεν μπορεί να τους τα βλάψει κανείς καθώς με αυτά θα αγγίξουν τα άστρα και θα απέχουν εκατομμύρια έτη φωτός από τρόικες, μνημόνια και Κυβερνήσεις που δεν ανταπεξέρχονται στα «θέλω» του λαού τους.
«Δεν υπάρχει χώρος για εμάς στην Ελλάδα»
Ωστόσο το μέλλον της δεν το βλέπει στην Ελλάδα και όπως μας αποκαλύπτει σκέφτεται μετά τις σπουδές της, να κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. «Αν επικρατεί η ίδια νοσηρή κατάσταση ακόμη και όταν έχω τελειώσει και με το μεταπτυχιακό σίγουρα δεν θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει χώρος».
Υπάρχουν εξαιρετικοί επιστήμονες
Σε ερώτηση μας αν έχει πρότυπο ή αν παρακολουθεί με ιδιαίτερη αφοσίωση κάποιον κορυφαίο νομικό στο εξωτερικό, εκείνη μας απάντησε πως η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς επιστήμονες όπως ο Ποταμίτης, ο Καρατζάς κ.α
Οι γονείς
Η οικογενειακή της ζωή είναι αυτή που αντανακλά στην επιτυχία της . Όπως μας λέει οι γονείς της ήταν πάντα στο πλευρό της. «Και όταν πέρασα στις πανελλήνιες και τώρα με τη διάκριση η πρώτη αντίδραση των γονιών μου είναι να…κλάψουν. Από συγκίνηση. Εγώ είμαι πολύ περήφανη για εκείνους και ευγνώμον για ό,τι έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν για εμένα».
Ένα κορίτσι…20 χρονών
Η Ιουλία είναι 20 χρονών και δεν είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ με ένα βιβλίο στο χέρι…Αλλά είναι πραγματικά μια κοπέλα  της ηλικίας της. Δεν το παίζει ντίβα –μετά τη διάκριση της- και με τις παρέες της βγαίνει σε clubs αλλά και για ρακόμελα. Τα ρούχα της απλά και καθημερινά, τζιν, φουστίτες και γενικότερα έχει υιοθετήσει ένα casual νεανικό στυλ.
Ακούστε εδώ ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη:


eirinika.gr