Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Όταν ο Τσάβες αποκάλεσε "διάβολο" τον Μπους (video)

Του ΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Hugo-Chavez-UNΉταν πέρα από κάθε αμφιβολία διαφορετικός. Ίσως περισσότερο θυελλώδης και από εκείνον ακόμη τον Φιντέλ Κάστρο, τον “πατέρα της επανάστασης”, όπως αναφερόταν στον ιστορικό ηγέτη της Κούβας ο “γιός της επανάστασης”, Ούγκο Τσάβες, που υπέκυψε αργά το βράδυ στην άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Την επάρατη νόσο, για την οποία είχε προ ετών κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι… τον φυτεύουν στους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που δεν είναι αρεστοί στην Ουάσινγκτον και τις επιδιώξεις της.
Ο Ούγκο Τσάβες, τον οποίο οι πολέμιοί του αποκαλούν μέχρι και σήμερα “δικτάτορα” κατάφερε να αγγίξει τις ψυχές των πολιτών της Βενεζουέλας. Όσο… μη δημοκρατικός κι αν ήταν άλλωστε, θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσει κανείς ότι κατάφερε να δημιουργήσει στρατιές “πιστών” στην κοινωνία της Βενεζουέλας. Που, στο άκουσμα του θανάτου του έκλαψαν γοερά και αυθόρμητα, όχι για παράδειγμα όπως συμβαίνει με τους εκλιπόντες ηγέτες της… Βόρειας Κορέας.
Η ιστορική διαδρομή του Ούγκο Τσάβες είχε πολλές, ξεχωριστές και ιδιαίτερες στιγμές. Ίσως το tipping point αυτής της διαδρομής να ήταν η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 2006. Τότε, δυο χρόνια μετά την επανεκλογή του Τζορτζ W Μπους στην Προεδρία των ΗΠΑ, μετά την επικράτησή του απέναντι στον Τζον Κέρι στην αναμέτρηση του 2004, ο πλανήτης εξακολουθούσε να βρίσκεται χαμένος στη δίνη των ανά τον κόσμο πολεμικών μετώπων που άνοιξαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.
Ο Πρόεδρος Μπους ο νεώτερος είχε τη μικρότερη δημοφιλία που κατέγραψε τις τελευταίες δεκαετίες Αμερικανός ηγέτης, η θητεία του είχε συνδεθεί με την πολιτική της “τρομοκράτησης” απέναντι στην τρομοκρατία, και τη μη αναστρέψιμη απώλεια του αισθήματος ασφάλειας για την ανθρωπότητα, πολλοί ήταν εκείνοι που θα ήθελαν να τον… αποδομήσουν, μονάχα ο Ούγκο Τσάβες όμως τόλμησε.
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2006, ο Τσάβες μίλησε για τον “διάβολο που ήταν εδώ χθες”, αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου Μπους 24 ώρες, πριν, με χαρακτηριστικές κινήσεις υποστήριξε ότι… “μυρίζει ακόμη θειάφι”, και… έκανε τον σταυρό, του προσευχόμενος στον Θεό.
Εκτός από το… χάπενινγκ πάντως, η ομιλία του Τσάβες είχε και ένα βαθύ πολιτικό μήνυμα: “Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε χθες λες και ο κόσμος του ανήκει. Δεν του ανήκει”, ήταν η πιο χαρακτηριστική αποστροφή του.
Αυτός ήταν ο Ούγκο Τσάβες. Απρόβλεπτος όσο και ανατρεπτικός. Θα λείψει. Αυτό είναι βέβαιο…

Video



ysterografa.gr