Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Φήμες για αναβολή του Eurogroup για το πρωί (διαψεύδουν συνεργάτες Αναστασιάδη) -Πρόταση για “κούρεμα” 50%-60% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ – Νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Φαν Ρόμπεϊ-Μπαρόζο

Nicos-Anastasiades-Angela-Merkel

Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε το απόγευμα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Λευκωσίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πως έχουν εξελιχθεί μέχρι αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.
 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν έχει τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης και για την Τράπεζα Κύπρου, όπως επέμενε χθες βράδυ το ΔΝΤ, δηλαδή συγχώνευσης της Τράπεζας με το “καλό” κομμάτι που θα προκύψει από το “σπάσιμο” της Λαϊκής Τράπεζας.
 Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με τον Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, τον Ζοζέ Μπαρόζο, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι, ο Νίκος Αναστασιάδης “απείλησε” ευθέως με παραίτησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας, και προκήρυξη άμεσων, νέων εκλογών στην Κύπρο
Στις 22:25 ξεκίνησε νέα συνάντηση του Αναστασιάδη με Ρόμπεϊ και Μπαρόζο και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από το αποτέλεσμά της.
 Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ξεκίνησε το Eurogroup, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ξεκινούσε η συνεδρίαση αν δεν υπήρχε προοπτική επίτευξης συμφωνίας. Τ
ο γεγονός λοιπόν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε, δείχνει ότι οι δυο πλευρές δεν τα έχουν “σπάσει”, αλλά ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να προκύψει συμφωνία, αφού ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές παραμένουν.
 Το ΡΙΚ ωστόσο μετέδωσε την πληροφορία ότι δεν ξεκίνησε το Eurogroup αλλά μια προπαρασκευαστική συνάντηση, και κυκλοφορούν φήμες για αναβολή έναρξης της συνεδρίασης μέχρι τις 07.00 το πρωί.
 Ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει τις επαφές με την τρόικα, ενώ ο Ντάισελμπλουμ ενημερώνει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την τρόικα, και η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει “κούρεμα” 50%-60% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
 Στις 23.45 ξεκίνησε νέα συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ και τον Ζοζέ Μπαρόζο.
 Αναφορικά με τις φήμες περί αναβολής του Eurogroup μέχρι το πρωί, συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη δήλωσαν στο ΡΙΚ ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

ysterografa.gr