Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Επήλθε συμφωνία για το “κούρεμα”! Εγκρίθηκε από το Eurogroup με… συνοπτικές διαδικασίες

 Νicos-Anastasiades-Eurogroup

Λίγο μετά τις 23.00, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να κάνει δηλώσεις για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, και να ενημερώσει την ίδια στιγμή ότι έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.
“Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ωρών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε μαζί μας, για να μας καταστήσει κοινωνούς κάποιων προτάσεων που κατατέθηκαν στις Βρυξέλλες.
Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, και να μην διασπείρονται ψίθυροι και φήμες.
Είναι μια ώρα ευθύνης για όλους.
Θα διαπραγματευτούμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας κατά τον καλύτερο τρόπο”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Στην πρόταση της τρόικας για “κούρεμα” 50%-60% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, η κυπριακή πλευρά κατέθεσε αντιπρόταση για “κούρεμα” 35%-40%.
Το Mega Κύπρου μετέδωσε ότι είναι πολύ κοντά η συμφωνία για “κούρεμα” 38%-40% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Μετά την επίτευξη συμφωνίας, ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει η συνεδρίαση του Eurogroup.
“Κορυφώνονται οι προσπάθειες. Σε 15 λεπτά ξεκινά το Eurogroup”, έγραψε στο Twitter o Νίκος Αναστασιάδης στις 01.15.
H συμφωνία πιστώνεται σύμφωνα με τις πρώτες πληφορορίες στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, ο οποίος φέρεται να κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές των δυο πλευρών.
Σύμφωνα με το Reuters, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου. Οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, που με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι ασφαλισμένες, θα «παγώσουν» και θα χρησιμοποιηθούν για την επίλυση του ζητήματος του χρέους.
Η έγκριση της συμφωνίας της τρόικας με την Κύπρο αποδείχτηκε… τυπική διαδικασία για τη συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγη ώρα, ανάβοντας το “πράσινο φως”.
Η συμφωνία για την Κύπρο έγινε αμέσως πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ ακόμη και ο Νουριέλ Ρουμπινί έσπευσε να την μεταδόσει μέσω Twitter.
Τα “καλά νέα” από τις Βρυξέλλες, μετά τη συμφωνία για το θέμα της Κύπρου, είχαν ως αποτέλεσμα την ανοδική τάση του ευρώ, που κινείται στο 1.30 έναντι του δολαρίου.

ysterografa.gr