Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Σαμαράς: Η ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης

Antonis-Samaras-Tayyip-Erdogan-greeting
Θετική ήταν η αποτίμηση που έκαναν στη σημερινή συνάντησή τους και την κοινή συνεδρίαση υπουργών από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών έκαναν την καθιερωμένη δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ενώ απάντησαν και σε μια ερώτηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες φέρνουν τις δυο χώρες πιο κοντά, βοηθούν να αμβλυνθούν ιστορικές διαφορές, και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον και για τις δυο πλευρές του Αιγαίου, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
“Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και είναι στο χέρι μας να γίνουν περισσότερες, να γίνουν ο κανόνας που θα χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δυο χωρών. Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, για να συνεχίσει. “Παρά την κρίση, η Ελλάδα παραμένει σταθερός παράγοντας για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Η ανάπτυξη καλής γειτονίας, με συστηματική προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων με την Τουρκία είναι πάντοτε θετική. Αλληλοσεβασμός, διεθνές δίκαιο και προάσπιση εθνικής κυριαρχίας είναι ο χρυσός κανόνας της συνεργασίας των δυο χωρών”.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στα εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δυο χώρες: “Η θέση της Ελλάδας για τη Χάλκη είναι γνωστή, ενώ υπάρχει και το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο για την ΑΟΖ. Ακόμη, η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να είναι σαφής η προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και της πλήρους συμμόρφωσής της με τις υποχρεώσεις της. Η Ευρωπαϊκή Τουρκία, που θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα είναι ένας καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα”, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, για να τονίσει με έμφαση: “Δεν πρέπει να αγνοούμε την Ιστορία μας. Από εδώ και εμπρός όμως, η Ιστορία θα πρέπει να ανοίγει κεφάλαια προόδου. Ελλάδα και Τουρκία μοιραζόμαστε φορτισμένη Ιστορία, έχουμε όμως συναίσθηση του ρόλου που παίζουμε για τη σταθερότητα στην περιοχή”.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το πρόσημο της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι οι δυο χώρες χτίζουν με προσεκτικά βήματα εμπιστοσύνη, και φέρνουν τους πολίτες τους πιο κοντά, καθώς η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας συνεπάγεται καλύτερη ζωή για τους πολίτες, ενώ πρόσθεσε ότι “η συνεργασία σε αυτά που παλιά λέγαμε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, έχει τεράστια πρακτική, καθημερινή αξία”.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, εστίασε στο γεγονός ότι οι 25 συμφωνίες που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα δείχνει την πρόοδο που σημειώνεται στις σχέσεις των δυο χωρών, και τόνισε ότι θα πρέπει να στηριχτούν οι επιχειρηματίες, ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειές τους στο μέλλον.
“Οι διαφορές μας με την Ελλάδα θα ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη”, επεσήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφορικά με το θέμα του Κυπριακού, ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: “Στο θέμα της Κύπρου, είμαστε δυο εγγυήτριες δυνάμεις, και οφείλουμε να έχουμε την υπεύθυνη στάση που επιβάλλει ο ρόλος μας. Θέλουμε το Κυπριακό να αποτελέσει ιστορικό παρελθόν και για τις δυο χώρες. Να μην δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα”, τόνισε.
Μετά την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν από τους υπουργούς 25 πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού, της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού, της Υγείας, της Μετανάστευσης, της Ναυτιλίας, της Γεωργίας, του Αθλητισμού, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Τουρκία.

ysterografa.gr