Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ερντογάν: Να βάλουμε τέλος στα… κουτσομπολιά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία

Tayyip-Erdogan-Antonis-Samaras
Λίγο πριν υποδεχτεί τον Αντώνη Σαμαρά και το… μισό υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση της ΝΕΤ και τον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου, η οποία θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση το πρωί της Δευτέρας.
Σε αποσπάσματα της συνέντευξης, που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική τηλεόραση με δελτίο Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
“Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής.
Θα ήθελα να σας δώσω κάποια χαρακτηριστικά οικονομικά στοιχεία: Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δις είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δις είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα.
Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης.
Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα.
Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ.
Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την ‘στρατηγική’ , θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση.
Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα ‘σου ‘πα, μου ‘πες’.
Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα.
Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά”.

ysterografa.gr