Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Κώστας Κόλλιας: «Άποφασισμένη η Κυβέρνηση να πατάξει


Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με αφορμή το συνεχιζόμενο φαινόμενο των κλοπών και καταστροφών σε μετασχηματιστές της ΔΕΗ. Σχετικά με το θέμα ο κύριος Κόλλιας δήλωσε:

«Έχω επανειλημμένα φέρει στο κοινοβούλιο, τόσο με ομιλίες και παρεμβάσεις, όσο και με ερωτήσεις προς τα συναρμόδια Υπουργεία, το θέμα των ολοένα αυξανόμενων κρουσμάτων κλοπών και λεηλασιών σε δημόσιες υποδομές, αλλά και ιδιωτικές περιουσίες, με σκοπό την απόσπαση μετάλλων.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των μετασχηματιστών της ΔΕΗ, το φαινόμενο έχει πάρει όχι απλά ανησυχητικές, αλλά καταστροφικές διαστάσεις, καθώς κοστίζει τεράστια ποσά, τόσο στην Επιχείρηση, όσο και στον Έλληνα φορολογούμενο. Είχα την ευκαιρία να εκθέσω εκ νέου το πρόβλημα, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού και εκπροσώπων της ΔΕΗ, παρουσιάζοντας μάλιστα τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Νομό μας: συγκεκριμένα τους ενημέρωσα ότι μέσα στο 2012, μόνο στην περιοχή της Κορίνθου, καταστράφηκαν 280 μετασχηματιστές, περίπου το 10% των εγκατεστημένων. Εάν κάνουμε μία αναγωγή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, είμαι βέβαιος ότι το κόστος είναι δεκάδες εκατομμύρια.

Όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, η λύση δεν μπορεί να είναι η αστυνόμευση, καθώς είναι πρακτικά αδύνατον να επιτηρούνται αναρίθμητοι στόχοι και να καταδιώκονται αναρίθμητοι κλέφτες. Έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες επανέλαβα στην Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το κλειδί στη λύση του προβλήματος είναι η ιχνηλασιμότητα των ακριβών μετάλλων, σε όλο το εύρος διακίνησης, από τον κλέφτη μέχρι το παράνομο χυτήριο. Η διακίνηση γίνεται είτε με εικονικά είτε χωρίς τιμολόγια, παραλαμβάνεται από τους κλεπταποδόχους, τα επονομαζόμενα σκραπάδικα, και στη συνέχεια τα μέταλλα πάνε στα παράνομα χυτήρια, όπου εκεί χάνονται όλα τα ίχνη.

Ζήτησα από τον Υπουργό την επαναλειτουργία της υπηρεσίας που είχε συσταθεί ειδικά για την παρακολούθηση των παράνομων χυτηρίων, καθώς και την αυστηροποίηση των ποινών, προκειμένου να εξαρθρωθεί το σύνολο του κυκλώματος.

Τόσο ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου, όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ζερβός με ενημέρωσαν ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία, που ελέγχει το κύκλωμα διακίνησης από τους κλέφτες στις μάντρες συγκέντρωσης, μέχρι τα παράνομα χυτήρια. Όπως με διαβεβαίωσαν, προβλέπεται η σύσταση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού ελέγχου, αλλά και αυστηροποίησης των ποινών, που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε όλο του το φάσμα.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος και έχει αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων θα δοθεί οριστική και σφαιρική λύση σε αυτή τη μάστιγα, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία.»