Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ


ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας (ΕΦΑΜΠ), πραγματοποίησε εκδήλωσητο Σάββατο, 9/3/2013, με θέμα «Δραστηριότητες της Ένωσης και εξελίξεις σε σχέση με την επανίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Περαχώρας». Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας, την οποία παραχώρησε ο Διευθυντής κ. Μ. Κατρακούλης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι αιδεσιμότατοι πατέρες Αγησίλαος Ρίζος και Τσαμπίκος Πετρόπουλος(ως εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κορινθίας κ.κ. Διονυσίου), ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Χ. Δήμας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π.Τατούλης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Λ. Παπαφωτίου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων κ. Κ. Λογοθέτης, οι πρώην Δήμαρχοι Λουτρακίου-Περαχώρας κ. Γ. Γιωτάκηςκαι κ. Γ. Γκιώνης, οι Αντιδήμαρχοι κ.Γ. Γλυκοφρύδης, κ. Γ. Δέδες, κ. Θ. Μουζάκης και κ. Γ.Κακούρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κ.Δόσχορης, κ. Ν. Λόης, κ. Μ. Πρωτοπαππά, κ. Σ. Πέρρας και κ. Γ.Πετρίτσης, καθώς και πλήθος εκπροσώπων, τοπικών – και όχι μόνο- φορέων.


Την εκδήλωση παρουσίασαν η Αντιπρόεδρος της ΕΦΑΜΠ και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κ. Μ. Λαμπαδάρη μαζί με τον κ. Γ.Καραπανάγο, οι οποίοι στην ιστορική αναδρομή για την Ιστορία του Ηραίου,αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην συμβολή του ΑρχαιολόγουHumfryPayne (ο οποίος έφερε στο φώς την ιστορία της περιοχής), αλλά και στις κυριότερες δράσεις και πρωτοβουλίες των τελευταίων δεκαετιών, των αρμόδιων φορέων της ΕΦΑΜΠ, στην κατεύθυνση της επανίδρυσης του Μουσείου.
Τέλος, αναφέρθηκε ο ρόλος και η σημασία του Ισθμού, ως πύλη της Πελοποννήσου, στην επισκεψιμότητα του Μουσείου.

Ο Περιφερειάρχης κ. Π. Τατούλης, τόνισε την άριστη συνεργασία του με τον κ. Χ. Δήμα, στις προσπάθειες που έγιναν από κοινού με την ΕΦΑΜΠ και το Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, για την εξασφάλιση των χρημάτων και των μελετών του έργου, ώστε μόλις εγκριθεί η Προγραμματική Σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, από το Περιφερειακό Συμβούλιο, να ξεκινήσει η διαδικασία ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την επανίδρυση του Μουσείου. Ένα νέο σύγχρονο λιτό μουσείο, με νέες υπηρεσίες και τεχνολογίες, άμεσα συνδεδεμένες με την διαδραστική εκπαίδευση. Παράλληλα, ο κ. Π. Τατούλης ανέφερε την ολοκλήρωση της μελέτης του δρόμου της Περαχώρας που θα ενώνεται με τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση επισκεπτών και κατοίκων.

Περαιτέρω αναφέρθηκε σε έργα και υποδομές, που αφορούν το Δήμο,τα οποία εξασφαλίστηκαν σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΕ να εντάξει το έργο του Προαστιακού στο ΕΣΠΑ αλλά και οι ενέργειες υποβολής φακέλου για το νέο Λύκειο Λουτρακίου.

Ο Βουλευτής Κορινθίας, κ. X. Δήμας,αναφέρθηκε στις υπερπροσπάθειες των τελευταίων 6 μηνών σε συνεργασία με τον κ.Π. Τατούλη, τον κ. Κ. Λογοθέτη και την ΕΦΑΜΠ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η μελέτη του νέου μουσείου αλλά και στη σημασία της βιωσιμότητας του νέου μουσείου το οποίο θα πρέπει να βασίζεται στις νέες τεχνολογίες.

Ο Δήμαρχος κ. Κ. Λογοθέτης, αναφέρθηκε στο συγκινητικό ενδιαφέρον των Περαχωριτών για την επανίδρυση του μουσείου αλλά και στην σημαντική παρουσία όλων των θεσμικών φορέων, κάτι το οποίο εκφράζει ένα παλλαϊκό αίτημα.

Ο κ. Κ. Λογοθέτης ευχαρίστησε τον κ. Χ. Δήμα και τον κ. Π. Τατούλη, για τη συνεισφορά τους στον τόπο, καθώς σε αντιδιαστολή με την έλλειψη πόρων του Δήμου, εκτός από το νέο μουσείο, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα, το έργο θα συνδυαστεί με την ενοποίηση της λίμνης της Βουλιαγμένης και αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου. Στα πλαίσια αυτά, αναφέρθηκε και η σημαντικότατη συμβολήτου αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κ.Τζαβάρα αλλά και της Γενικής Γραμματέας κ. Λ. Μενδώνη, στη συνάντηση της Περιφέρειας με το Υπουργείο Πολιτισμού, για την δρομολόγηση της επανίδρυσης του νέου μουσείου, καθώς και η τελευταία επίσκεψη του κ. Κ. Λογοθέτη με την ΕΦΑΜΠ, στην Ειδική Επιτροπή Μουσείων, με την απόφαση της οποίας προχώρησε η Προγραμματική Σύμβαση της μελέτης.

Τέλος, ο κ. Κ. Λογοθέτης συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΑΜΠ αλλά και όλα τα δραστήρια μέλη του , για τις πρωτοβουλίες αλλά και τη διάθεση προσφοράς στον τόπο, με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα όλοι θα παραστούμε στα εγκαίνια του νέου μουσείου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος της ΕΦΑΜΠ κ. Σ. Πρωτοπαππάς,ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της Ένωσης και τις καθοριστικές ενέργειες από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς υπέρ της, καθώς και στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την τουριστική κίνηση της περιοχής αλλά και του Δήμου.
Γραφείο Τύπου