Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η κυβέρνηση τρέχει… να προλάβει τη 12η Απριλίου

Antonis-Samaras-greek-government

Γράφει η Σοφία Δήμτσα

Επιχείρηση κινητοποίησης στο οικονομικό επιτελείο, με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το υπουργείο Οικονομικών και να συγκαλεί έκτακτη μαραθώνια σύσκεψη 4,5 ωρών, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, αλλά και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος, όλα τα κρίσιμα ζητήματα που μένει να διευθετηθούν ενόψει της άφιξης της Τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις, που θα καθυστερούσαν εκ νέου την εκταμίευση της δόσης και θα δημιουργούσαν νέο κύμα ανασφάλειας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό σήμερα.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης πως η συνεργασία αφορούσε σε τρία πεδία: την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες και την προετοιμασία ενόψει της άφιξης της Τρόικας.
Η ίδια πηγή δήλωνε πως «πρέπει να τα πετύχουμε όλα μέχρι τις 12 Απριλίου», παραπέμποντας στη συνεδρίαση του Eurogroup και εκφράζοντας την πεποίθηση πως «όλα θα τα πετύχουμε».
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να μεριμνήσει για την άμεση εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, καθώς υπουργεία και φορείς καθυστερούν, με αποτέλεσμα από τα 2,3 δις. ευρώ που έχει εγκρίνει το Γενικό Λογιστήριο, έχει φθάσει στην αγορά λιγότερο από 1 δις. ευρώ, με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών να είναι ότι μέσα στο Μάρτιο το ποσό θα φθάσει τελικά το 1 δις.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε φυσικά και το θέμα των εξελίξεων στην Κύπρο, με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος να υποστηρίζει ότι «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις» συμπληρώνοντας πως «το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη». Η ίδια πηγή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψυχραιμία που επεκράτησε χθες κατά το άνοιγμα των τραπεζών στην Κύπρο.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ανεβάσει δημοσιονομικό «πυρετό», καθώς πέρα από το “αγκάθι” των αλλαγών στο Δημόσιο, καλείται να ξεπεράσει ή τουλάχιστον να απομακρύνει έως την επόμενη αξιολόγηση, τη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει η Τρόικα για το “κενό” στον φετινό Προϋπολογισμό. Η “τρύπα” στα έσοδα του πρώτου διμήνου και πολύ περισσότερο οι προβολές για τους επόμενους μήνες, ενισχύουν τις εκτιμήσεις της Τρόικας για αποκλίσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ ευρώ, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν τουλάχιστον πρόωρες και υπερβολικές τέτοιου είδους προβλέψεις.
Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, οι 70 από τις 140 εφορίες το Φεβρουάριο ήταν εκτός στόχων και μόνο η απόδοση των ΔΟΥ εταιρειών έσωσε την κατάσταση. Ακόμα κι έτσι, τα έσοδα από ΦΠΑ στις εφορίες “έκλεισαν” τον περασμένο μήνα κατά 27,5 εκατ. ευρώ ή 4,8% χαμηλότερα από το στόχο.
Τουλάχιστον ανησυχητική κρίνεται και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων. Από τον Ιανουάριο, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες με νέα χρέη προστέθηκαν στη σχετική λίστα. Ωστόσο, οι εισπράξεις δεν έφτασαν ούτε στα 500 εκατ. ευρώ επί συνόλου 57 δισ ευρώ, ενώ ο ρυθμός είσπραξης των νέων οφειλών περιορίστηκε στο 4% έναντι στόχου 14%.
Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι “οι προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην κατεύθυνση της διευθέτησης των προβλημάτων και της αύξησης της αποδοτικότητας συνεχίζονται και θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, πάντα με στόχο την βελτίωση των αποτελεσμάτων στον τομέα της είσπραξης εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού”.
Οι διαβουλεύσεις για τις εκτιμώμενες δημοσιονομικές αποκλίσεις θα γίνουν υπό τη βαριά σκιά των νεώτερων προβλέψεων του ΟΟΣΑ, που εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα έχει μόνο φέτος ύφεση και μάλιστα 4,5% αλλά και το 2014, εκτιμώντας τη συρρίκνωση στο 1,3%, ενώ παράλληλα προβλέπει ανεργία 26,7% φέτος και 27,2% την επόμενη χρονιά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις επιβαρύνσεις στα Ταμεία λόγω των μειωμένων εσόδων από εισφορές.

ysterografa.gr