Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Πάνος Μπεγλίτηs: ...απαράδεκτος ο αποκλεισμός δημοσίων κτιρίων για οποιοδήποτε θέμα

 Σε συνέντευξη  του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ , ο τ. βουλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης  στην εκπομπή «ΣΚΑΙ Τώρα» , στη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου , δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τα χθεσινά επεισόδια έξω από το γραφείο του Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργου ,μεταξύ των ΜΑΤ και μελών του ΣΥΡΙΖΑ

Εκφράζω την ανησυχία μου και την απόλυτη διαφωνία μου για όλα αυτά τα συνεχιζόμενα επαναστατικά και ακτιβιστικά happenings, στα οποία επιδίδεται μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του με την πολιτική κάλυψη της ηγεσίας. Βλέπουμε μ’ έναν τρόπο επικίνδυνο να  παράγεται μια ιδιόμορφη ενδοαριστερή σύγκρουση ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δείξουν προς τα έξω ποιος είναι πιο ευαίσθητος, ποιος είναι ο πιο συγκρουσιακός με την κυβέρνηση. Επί της αρχής είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός δημοσίων κτιρίων για οποιοδήποτε θέμα. Βεβαίως σε μια χώρα δημοκρατική, υπάρχουν όλες οι μορφές διαμαρτυρίας, εκδηλώσεων, έκφρασης, αντιθέσεων, καταδίκης της κυβέρνησης. Πρέπει ως δημοκρατική χώρα να υπερασπιστούμε αυτό το δικαίωμα. Όχι όμως με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Αυτές οι διαδηλώσεις μπορούν να γίνουν έξω από το υπουργείο. Να γίνουν στην πλατεία Συντάγματος. Να κινητοποιηθούν δεκάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια κόσμου, ενάντια στην ανεργία...
..Σίγουρα όμως, δεν νομιμοποιείται κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, να αξιοποιεί τα εργαλεία του κοινωνικού ακτιβισμού με αυτήν την συγκρουσιακή λογική προκειμένου να αναδείξει τα όντως συγκλονιστικά κοινωνικά προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός...
Για τις  δηλώσεις  του γ.γ, του Υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργου περί ανάγκης μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα
Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι δηλώσεις του γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών είναι απολύτως απαράδεκτες. Επαναβεβαιώνουν μια αδιέξοδη εμμονική ιδεοληψία, περί περεταίρω συμπίεσης του μισθολογικού κόστους, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα... Υπεύθυνος είναι ο κ. Στουρνάρας για να μαζέψει όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο  Υπουργείο Οικονομικών.
Για τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομίας  Όλι Ρεν σχετικά με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα
Πέρα και πάνω από τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές που είναι ένα σοβαρό θέμα, υπάρχει και ένας ιδεολογικός, βαθειά συντηρητικός πολλαπλασιαστής . Είναι η ιδεοληπτική κυρίαρχη στρατηγική στην Ευρώπη, η οποία λέει ότι οι χώρες του νότου θα κερδίσουν ανταγωνιστικότητα μέσα από την πολλαπλή συμπίεση του εργασιακού κόστους. Πρόκειται για την διάλυση της κοινωνίας και του κοινωνικού κράτους, με συνέπειες τρομακτικές για τα ίδια τα δημοκρατικά καθεστώτα ,τις κοινωνικές και δημοκρατικές ισορροπίες στις χώρες μας. Δεν γνωρίζω ολόκληρη την δήλωση του Όλι Ρεν. Εάν είναι διατυπωμένη έτσι όπως δημοσιεύεται σήμερα, διαφωνώ. Δεν θα μας σύρει η Ευρωπαική Επιτροπή και ορισμένοι από τους Ευρωπαικούς θεσμούς σε μια κοινωνική και δημοκρατική καταστροφή. Πρέπει να είμαστε απόλυτοι σε αυτό. Από εκεί και πέρα, εμείς σε αυτόν τον ιδεολογικό συντηρητικό συντελεστή πρέπει να αντιτάξουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Για να λύσουμε το μεγάλο εθνικό μας πρόβλημα που είναι η ανεργία.
Για τις κινητοποιήσεις  και τα αιτήματα των αγροτών

 Πιστεύω πως μια αντιπροσωπευτική επιτροπή αγροτικών οργανώσεων και συνεταιρισμών, θα μπορούσε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση. Ο πρωθυπουργός συναντά διάφορους εκπροσώπους των εργαζομένων, των συνταξιούχων και κάνει πολύ καλά. Θα πρέπει λοιπόν να δει και τους αγρότες. Όπως τους είδαν και οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας.
Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι μέσα στις διεκδικήσεις των αγροτών . Σε αυτό της μείωσης του ΦΠΑ  στα αγροτικά εφόδια. Εάν πιστεύουμε ότι η αγροτική οικονομία μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης , πρέπει να θέσουμε τέτοιου είδους δομικά ζητήματα
Είναι γεγονός ότι η ΚΑΠ έχει πάρα πολλά προβλήματα, δομικά και διαρθρωτικά . Παρήγαγε πολλές αδικίες κατά την διάρκεια των τελευταίων 40 χρόνων προς όφελος των μεγάλων και πλούσιων χωρών. Ήταν όμως κι ένα οικονομικό οξυγόνο για εμάς. Ένας πνεύμονας ανάπτυξης και στήριξης του αγροτικού εισοδήματος. Εάν καταρρεύσει η ΚΑΠ δεν θα είναι σε βάρος των μεγάλων και πλουσίων χωρών του βορρά, θα είναι σε βάρος των μικρών χωρών όπως η Ελλάδα που έχουν σοβαρά προβλήματα. Εάν αυτήν την στιγμή ιδεολογικοποιήσουμε την ΚΑΠ αυτό θα είναι σε βάρος των αγροτών.
Η επαναφορά της σύνδεσης των επιδοτήσεων με την παραγωγή είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα για να είμαστε όλοι ειλικρινείς θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλο το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, εδώ και 15χρόνια ,πριν τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης ΚΑΠ, ωθούσε στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Ήταν κατά την άποψή μου τεράστιο στρατηγικό λάθος.