Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Δημόσιο: «Πράματα και θάματα» στην έκθεση των «αδιάφθορων»

Υπάλληλοι με πτυχία «μαϊμού», άλλοι που δεν εμφανίζονται ποτέ στη δουλειά τους, καταδικασμένοι για κακουργηματικές πράξεις που συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά. Αυτά και πολλά άλλα περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες στο πολυσέλιδο (αρχικό) πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο οποίο καταγράφονται περίπου 7000 περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που εξακολουθούν να αμείβονται από το Δημόσιο.
Η έκθεση την οποία έχει στα χέρια του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης καταγράφει εξωφρενικές περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα έπρεπε εδώ και καιρό να βρίσκονται εκτός Δημοσίου. Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής» μεταξύ άλλων από τους ελέγχους που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από το «Σώμα των Αδιάφθορων», όπως πολλοί αποκαλούν το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, έχουν εντοπιστεί:
-Διευθύντρια σχολείου Στερεάς Ελλάδος που είχε καταθέσει πλαστό πτυχίο Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και πλαστό μεταπτυχιακό προκειμένου για να καταλάβει τη θέση.
-Διευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας δήμου της Βόρειας Ελλάδας μετατάχθηκε από την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην ανώτερη βαθμίδα των αποφοίτων λυκείου με πλαστό, όπως αποδείχθηκε, πτυχίο από ιδιωτική τεχνική σχολή της Θεσσαλονίκης.
- Υπάλληλος εξωτερικής φρούρησης στις φυλακές είχε καταθέσει πλαστό απολυτήριο Λυκείου και μάλιστα με βαθμό 18, ενώ στην πραγματικότητα είχε λάβει τελικό βαθμό 13.Η διαφορά των 5 βαθμών τού έδωσε τα κατάλληλα μόρια για να διοριστεί, αλλά η πλαστογραφία δεν σταμάτησε σε αυτό το σημείο. Υστερα από έρευνα αποδείχθηκε ότι δεν είχε τελειώσει καν το λύκειο και ότι είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο λυκείου άλλου προσώπου.
- Υπάλληλοι με πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών που δε γνωρίζουν ούτε λέξη αγγλικά και μάλιστα υπηρετούν σε θέσεις «ξενόγλωσσες» με τα οποία λάμβαναν επιδόματα ή καταλάμβαναν θέσεις ευθύνης. Χαρακτηριστική περίπτωση, προϊστάμενος υπηρεσίας υπουργείου έχει λάβει τη θέση ευθύνης με πλαστά δικαιολογητικά γλωσσομάθειας τα οποία αναφέρουν ότι συμμετείχε σε «σεμινάρια ξένων γλωσσών επιπέδου Lower».
- Περιπτώσεις υπαλλήλων με πλαστά πτυχία για χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα οποία λάμβαναν επιδόματα ή καταλάμβαναν θέσεις ευθύνης.
Αιφνιδιαστικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε υπηρεσίες
Παράλληλα με τους αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιες οι επιθεωρητές του Σώματος Ελεγκτών διαπίστωσαν την ύπαρξη άδειων γραφείων υπαλλήλων που κανονικά θα έπρεπε να εργάζονται αλλά και την κατάχρηση στην παροχή αδειών, κυρίως σε εκπαιδευτικούς.
Οι επιθεωρητές του Σώματος Ελεγκτών έχουν προχωρήσει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε διάφορες υπηρεσίες κυρίως περιφερειακών δήμων της Αττικής, όπου τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά. Αδεια ήταν τα γραφεία των 5 μηχανικών που εργάζονταν σε τεχνική υπηρεσία δήμου, καθώς δεν υπήρχε σύστημα ελέγχου της προσέλευσης και της αποχώρησής τους.
Αντίστοιχα σε άλλο νομικό πρόσωπο δήμου της Αττικής, εκτός υπηρεσίας ήταν 10 διοικητικοί υπάλληλοι που είχαν χτυπήσει κάρτα για την προσέλευσή τους, ενώ δεν είχε παραχωρηθεί η απαιτούμενη ολιγόωρη άδεια από τον προϊστάμενό τους όπως προβλέπεται από τον νόμο.
Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις υπηρεσίες θα συνεχιστούν, ενώ παράλληλα έχουν αποκαλυφθεί σημαντικές περιπτώσεις… μονίμως απουσιαζόντων, κυρίως σε σχολεία. Το Σώμα πραγματοποιεί έρευνα για την τήρηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ανακαλύψει περιπτώσεις εκπαιδευτικών που με τη σιωπηρή άδεια των προϊσταμένων τους εργάζονται από 2 έως 4 ώρες την εβδομάδα και είναι εξαφανισμένοι από τα σχολεία τους.
Επανέλεγχος αδικημάτων
Εκατοντάδες υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια όπου έχουν λάβει καταδικαστικές αποφάσεις για κακουργηματικές πράξεις, ενώ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στις θέσεις τους καθώς τα πειθαρχικά συμβούλια δηλώνουν άγνοια των δικαστικών αποφάσεων.
Με παρέμβαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το υπουργείο Δικαιοσύνης κοινοποιεί πλέον τις δικαστικές αποφάσεις στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο κινητοποιεί τα πειθαρχικά συμβούλια προκειμένου να οδηγήσουν σε αργία ή δυνητική διαθεσιμότητα τους επίορκους υπαλλήλους. Σε δήμους της Βόρειας Ελλάδας τα πειθαρχικά συμβούλια έκαναν τα στραβά μάτια σε ποινικές διώξεις που έχει ασκήσει η αστυνομία σε υπαλλήλους υπηρεσιών μεταναστών που κατηγορούνται για πλαστογραφία.
Στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών έχουν τεθεί υποθέσεις όπως η αθωωτική απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου Περιφέρειας για αναπληρωτή προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης ο οποίος δεν έλεγξε ως όφειλε τον υφιστάμενό του, που εξέδιδε επί μία δεκαετία (2001-2010) επιταγές προνοιακών επιδομάτων, ύψους 741.514,97 ευρώ, σε δύο άτομα τα οποία δεν ήταν δικαιούχοι των ποσών.
Επανεξετάζεται η ποινή προστίμου αποδοχών 40 ημερών που επιβλήθηκε σε εκπαιδευτικό ο οποίος επισκεπτόταν σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο και συνομιλούσε μέσω του Διαδικτύου με δύο μαθήτριες στις οποίες, όπως αναφέρει η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, «έδωσε τον αριθμό του κινητού του για να επικοινωνήσουν μαζί του, τις προσκάλεσε για καφέ, προέβαλε τον εαυτό του ως γυμνασμένο άντρα με αντοχές και έστειλε σε μαθήτρια »φιλάκια πολλά και πονηρά»».
Σε κάθε υπουργείο «ράμπο» κατά της διαφθοράς
Ελεγκτές «διαφθοράς» θα τοποθετηθούν σε κάθε υπουργείο και νομικό πρόσωπο που θα αναφέρεται στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών προβλέπεται η σύσταση υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου που θα αποτελούν τους διοικητικούς βραχίονες του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και θα ελέγχουν τη νομιμότητα των διαδικασιών καθώς και την αποδοτικότητα των τμημάτων.
Το ΣΕΕΔΔ μετά τη συγχώνευσή του με τις υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τη διασύνδεσή του με τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου θα αποτελέσει ένα πανίσχυρο «εργαλείο» για τον έλεγχο των πειθαρχικών υποθέσεων, αλλά και για την καταγραφή προβλημάτων στη λειτουργία υπηρεσιών που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη. Το Σώμα με τη νέα διοικητική του διάρθρωση θα ενημερώνεται για τις αποφάσεις των δικαστηρίων σχετικά με υποθέσεις υπαλλήλων και θα κινητοποιεί τα πειθαρχικά συμβούλια στην κατεύθυνση της απονομής δικαιοσύνης στο εσωτερικό του Δημοσίου.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ -Ρεπορτάζ: Νίκος Τσίτσας

aytodioikisi.gr