Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Τα πολιτικά συμπεράσματα ενός αναμενόμενου αποτελέσματος


Η κυβέρνηση συνεργασίας κατάφερε να βγει με ελαφρά τραύματα από την σφοδρή επίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και μπορεί πλέον ακάθεκτη να προχωρήσει στην προώθηση της πολιτικής της.
Παράλληλα αναδείχθηκε εκ νέου το ισχυρό «δίπολο» Σαμαρά-Τσίπρα στη πολιτική σκηνή με τον πρωθυπουργό να είναι υπεράνω συγκρούσεων και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί με αξιώσεις τα σκήπτρα της κεντροαριστεράς, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και Ε. Βενιζέλος κάνουν μια τεράστια και αγωνιώδη προσπάθεια να κρατήσουν δυνάμεις στο χώρο αυτό.

Ειδικότερα:
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όπως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης παρέμειναν αλώβητοι καθώς κράτησαν απόσταση από το θέατρο των επιχειρήσεων και της σφοδρότατης σύγκρουσης Βενιζέλου-Τσίπρα
Το υπερτονισμένο «εγώ» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και οι πολιτικές ευθύνες που έχει εξακολουθούν να προκαλούν ρήγματα στη κυβερνητική συνοχή, αφού 56 βουλευτές το πιθανότερο οι περισσότεροι από τη ΝΔ έστειλαν ηχηρό μήνυμα ρίχνοντας «λευκό» στην κάλπη Βενιζέλου.

Ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό ότι αν ο Ε. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ δεν μετείχαν στη κυβερνητική συνεργασία τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είχε ακολουθήσει τα δρόμο Παπακωνσταντίνου!

Το αποτέλεσμα έβαλε τίτλους τέλους με υποψίες στην παπανδρεική εποχή, καθώς η «αθωότητα» του Γ. Παπανδρέου αμφισβητήθηκε από 183 βουλευτές (80 υπέρ παραπομπής της παραπομπής και 103 λευκά), δηλαδή τα 3/5 της Βουλής, κάτι το οποίο Βολεύει και ικανοποιεί σε κομματικό επίπεδο τον Ε. Βενιζέλο

Η απόλυτη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου ανέδειξε ίσως ένα εν δυνάμει κοινό μέτωπο με προοπτική κατά της κυβέρνησης

Κατεγράφη «ρωγμή» στα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» με την υπερψήφιση της πρότασης που στήριξε η Χρυσή Αυγή και από βουλευτές του «τόξου» αυτού.

newsit.gr