Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε από τα 60 ευρώ το 2010, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο το 2012.
Από την αύξηση αυτή, προσδοκούσατε ενίσχυση των δημοσιών εσόδων κατά 1 και πλέον δισ. ευρώ.
Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι η κάθετη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 80% δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες σας στον τομέα των εσόδων, παρά το γεγονός ότι η τελική τιμή του καυσίμου, καθιστά την αγορά του τεράστιο πρόβλημα για τους έλληνες πολίτες.
Πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύουν τον ισχυρισμό και το δικό μου αλλά και πολλών άλλων:
Το τελευταίο δίμηνο του 2012, τα δημόσια έσοδα από τον ειδικό φόρο, αυξήθηκαν κατά 36 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2011.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή παρασάγγας απέχει από το στόχο του 1,1 δις ευρώ.
Στο σύνολο του 2011, οι αντίστοιχες εισπράξεις ήταν 1,165 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι παρά τον εξαπλασιασμό του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα δημόσια έσοδα δεν αυξάνονται.
Στην πραγματικότητα, ο στόχος για δημόσια έσοδα μέσα στο 2012, που θα έφθαναν τα 4,5 δις ευρώ από φορολογία καυσίμων, δεν είναι εφικτός.
Γιατί, απλώς, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί υπερβολικά.
Αντιλαμβάνομαι και συμφωνώ ότι η αύξηση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έγινε με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου στην αγορά των καυσίμων, αλλά έχει αποδειχθεί ανεπαρκής.
Οι τελευταίοι έλεγχοι δείχνουν ότι περίπου το 20% των πρατηρίων διακινεί νοθευμένα καύσιμα στην αγορά.
Επομένως, οι προσδοκίες περί αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου δεν έχουν δικαιωθεί.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
Το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2010, με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, πωλήθηκαν 1,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πετρέλαιο.
Το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2011, με τριπλάσιο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, πωλήθηκαν 1,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πετρέλαιο.
Το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2012, με εξαπλάσιο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, πωλήθηκαν 329 χιλιάδες κυβικά μέτρα πετρέλαιο.
Είναι σαφές, ακόμα και για τον πιο αδαή, ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί στο ένα τρίτο και, ως εκ τούτου, τα έσοδα δεν αυξάνονται.
Πώς θα συγκεντρωθούν λοιπόν τα 600 εκατομμύρια ευρώ που έχετε προϋπολογίσει να εισπράξετε από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης;
Στο μεταξύ, η καταβολή του αναγκαίου για τους πολίτες επιδόματος θέρμανσης, καθώς και το κόστος από την εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, απαιτεί την εξεύρεση επιπλέον 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Επομένως, λείπουν από τα δημόσια ταμεία 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πώς θα καλύψετε αυτό το δημοσιονομικό κενό;
Διότι περιθώρια για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν υπάρχουν!
Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα να εντείνεται ακόμα περισσότερο η ανθρωπιστική κρίση και ταυτόχρονα να υπάρχει κίνδυνος να πληρώσουμε και πρόστιμο από στην ΕΕ.
Γνωρίζω ότι έπρεπε να κάνετε την εξίσωση γιατί αυτή είναι η συμφωνία με την τρόικα, γνωρίζω ότι η τιμή της βενζίνης είναι συγκεκριμένη γιατί αυτή είναι η συμφωνία με την τρόικα. Είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η πολιτική δεν φέρνει έσοδα, δημιουργεί προβλήματα, θα χαθούν το Μάρτιο περί τις 7000 θέσεις εργασίας από πρατήρια τα οποία θα κλείσουν. Είναι λάθος πολιτική και πρέπει να την αλλάξουμε».
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
«Αντιλαμβάνομαι την δύσκολη θέση του Υπουργείου Οικονομικών και αντιλαμβάνομαι και την αγωνία του Υπουργού Οικονομικών να εξασφαλίσει έσοδα κυρίως όταν έχει από πάνω του την δαμόκλειο σπάθη της Τρόικα. Πιστεύω όμως ότι οι Τροϊκανοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα άλλο παρά μόνο νούμερα. Και σε νούμερα πρέπει να αναφερθούμε κύριε Υπουργέ. Μου είπατε στοιχεία τα οποία είναι καλύτερα από αυτά τα οποία είχα εγώ, και το δέχομαι, ότι αυτά είναι τα τελευταία σας στοιχεία. Είναι βέβαιον ότι δεν φτάνουν. Όταν έχετε 110 εκατομμύρια ευρώ έσοδα όπως λέτε, είναι αδύνατον να φτάσουν τον στόχο των 600 εκατομμυρίων όταν τώρα είναι ο χειμώνας και τώρα οι άνθρωποι πρέπει να αγοράσουν πετρέλαιο διότι αλλιώς θα κρυώσουν. Άρα το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, για την οποία όλοι ελπίζαμε ότι θα είχε καλύτερα νούμερα στα έσοδα, δεν είναι αυτό το οποίο προσδοκούσαμε, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να πάμε και να υποστηρίξουμε στους Τροϊκανούς και στην Κομισιόν καθαρά ότι αυτή η πολιτική ήταν αναποτελεσματική.
Πέραν του κοινωνικού, περιβαλλοντικού, ανθρωπιστικού κόστους, είναι αναποτελεσματική. Δεν υποστηρίζω με τόσο πάθος την μείωση των φορολογικών συντελεστών, παρά για ένα λόγο. Ξέρετε πολύ καλά ότι μακριά από μένα η οποιαδήποτε μορφή λαϊκισμού, το έχω αποδείξει νομίζω στην πορεία μου, αλλά δεν είναι δυνατόν να ακολουθείται μια φορολογική πολιτική η οποία εξοντώνει τους έντιμους φορολογούμενους. Σας λέει ο κ. Ράιχενμπαχ από την άλλη πλευρά στην έκθεσή του ότι δεν γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στους υψηλούς φορολογούμενους, δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή, και ταυτόχρονα κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια έχει οδηγηθεί στο κενό. Και να σας πω ένα παράδειγμα για τα παρελθόντα έτη, κύριε υπουργέ, πέρσι εγγράφηκαν έσοδα από ΠΟΕ περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο. Τελικώς εισπράχτηκαν 600 εκατομμύρια, αν επαναληφθεί το ίδιο και φέτος, που θα επαναληφθεί φοβάμαι, γιατί η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων έχει εξαντληθεί, οδηγούμαστε σε ένα κενό των 2,5 δισεκατομμυρίων, προσθέστε σε αυτό τις απώλειες από τον ειδικό φόρο και πείτε μου πως θα καλύψουμε το κενό.
Δεν μπορούμε να εγγράφουμε λογιστικά ποσά στους προϋπολογισμούς μας τα οποία να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τελικώς να μην τα εισπράττουμε.
Κύριε υπουργέ, πιστεύω ότι όταν ένας έλληνας πολίτης πάρει το χαρτί από την εφορία το οποίο του ζητάει ένα ποσό το οποίο είναι πολύ πάνω από την οποιαδήποτε ελπίδα έχει να το πληρώσει απλούστατα μπαίνει στην λογική του δεν μπορώ, δεν θα πληρώσω. Αντίθετα, αν το ποσό είναι κοντά στις δυνατότητές του θα προσπαθήσει, θα δουλέψει, θα βρει για να μπορέσει να πληρώσει την εφορία.
Εν ολίγοις, πρέπει να αλλάξουμε φορολογική πολιτική. Αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Πρέπει λοιπόν να πάμε και να διαπραγματευθούμε μια άλλη φορολογική πολιτική. Μας το λένε όλα τα οικονομικά έντυπα του κόσμου, μας το λέει το ίδιο το ΔΝΤ. Η προσπάθεια πρέπει να είναι, μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση των ειδικών φόρων για τους έντιμους και πάταξη της φοροδιαφυγής για όλους εκείνους που ζουν εις βάρος του ελληνικού λαού».