Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Έφοδος της Αστυνομίας στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων


Υπό κατάληψη τελεί και πάλι από το πρωί το αμαξοστάσιο των Σεπολίων, μόνο που αυτή τη φορά βρίσκεται στα χέρια της… Αστυνομίας, και όχι των απεργών του Μετρό.
Στις 04.00 το πρωί πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση στον χώρο, με την Αστυνομία να πραγματοποιεί έφοδο, να απομακρύνει τους απεργούς, και να έχει πλέον στον έλεγχό της το αμαξοστάσιο.
Για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ, που άνοιξαν τρύπα στην είσοδο του αμαξοστασίου με πολιορκητικό κριό, ενώ η εισβολή πραγματοποιήθηκε παρουσία Εισαγγελέα. Με πολιορκητικό κριό οι άνδρες των ΕΚΑΜ έσπασαν την πύλη του αμαξοστασίου των Σεπολίων και μπήκαν στο χώρο και όσοι δε φορούσαν το ειδικό φωσφορίζον γιλέκο έπρεπε να δικαιολογήσουν γιατί βρίσκονταν στο αμαξοστάσιο. Έγιναν τρεις προσαγωγές, ενός μηχανικού, εντός σταθμάρχη και μιας κοπέλας. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ και λίγη ώρα μετά αφέθηκαν ελεύθεροι
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε μια γυναίκα η οποία συμπαραστεκόταν στους απεργούς, και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας για τις πρώτες βοήθειες.
200 ως 300 άτομα, μέλη του ΠΑΜΕ, έφτασαν κοντά στο αμαξοστάσιο του Μετρο για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους, αλλά άνδρες των ΜΑΤ τους απέκλεισαν.
Μετά την απομάκρυνση των απεργών του Μετρό, οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τη γύρω περιοχή, προκειμένου να αποφύγουν ένταση και επεισόδια από τις αναμενόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων, στο Μετρό αλλά και στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, , έβαλαν μπλόκα ακόμη και πάνω στην Εθνική οδό και δεν επέτρεπαν σε κανέναν να περάσει, εκτός αν επρόκειτο για εργαζομένους με τα φύλλα πορείας στα χέρια.
"Από τα άγρια μεσάνυχτα έχουν αρχίσει να επιδίδονται τα φύλλα πορείας προς τους εργαζόμενους οι οποίοι αυτή τη στιγμή πρέπει να υπακούσουν και να εφαρμόσουν τις εντολές του νόμου, αν και η πράξη αυτή είναι παράνομη γιατί δεν προβλέπεται πουθενά", δήλωσε ο Χρήστος Κούκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ.
"Μέσα στον πανικό της η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πατάξει την όποια φωνή αντίδρασης. Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο και προς όλες τις κατευθύνσεις αυτή τη βάρβαρη πραξικοματική ενέργεια που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ανοίξει το Μετρό για να πούμε ότι κάναμε την παρέμβαση σαν κυβέρνηση και πατάξαμε τους απεργούς, αλλά να κινηθεί το Μετρό με ασφάλεια. Είμαστε σε συνεννόηση με τους νομικούς και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν τελειώνει τίποτα σήμερα", πρόσθεσε. Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι δε θα κάνουν πίσω. Στο πλευρό τους έχουν και τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα Μέσα αλλά και τη ΓΣΕΕ υπό την ομπρέλα της οποίας γίνεται η σημερινή 24ωρη απεργία. Σε συμπαράσταση των απεργών στα μέσα σταθερής τροχιάς έχει κηρυχθεί παναττική στάση εργασίας 12:00-16:00.
Η επιχείρηση αποτέλεσε το έναυσμα για νέα πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το υπουργείο να αναμένει ότι η κατάσταση με τα μέσα μεταφοράς και ειδικότερα το μετρό θα ομαλοποιηθεί από τη Δευτέρα.
Στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων βρέθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την επέμβαση των ΜΑΤ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έδρασε νύχτα ως κοινοβουλευτική χούντα με μεθόδους στρατιωτικού νόμου.
Τα ΜΑΤ μπήκαν σαν κλέφτες σπάζοντας την πόρτα του αμαξοστασίου του μετρό. Εδώ έχουν επιβάλλει στην ουσία μια δικτατορία. Με δικτατορίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς», τόνισε και πρόσθεσε ότι η απεργία στα μέσα μεταφοράς μπορεί να εξελιχθεί σε «σπίθα για να ανάψει μια μεγάλη εξεγερτική φωτιά η οποία θα ανατρέψει μια κυβέρνηση που οδηγεί τον τόπο κατευθείαν στην καταστροφή».
Το δικό του σχόλιο για την επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην ΝΕΤ.
«Διάλογος δε μπορεί να γίνει αδιαφορώντας για δικαστικές αποφάσεις, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει και θα εφαρμόζει τον νόμο χωρίς αστερίσκους, χωρίς εξαιρέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο.», είπε αρχικά ο κ. Κεδίκογλου και συμπλήρωσε: «Όλοι έχουν κάνει θυσίες, δε μπορεί κάποιος να απαιτεί την εξαίρεση του. H σημερινή είναι η τελευταία μέρα ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού στην Αθήνα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας λίγο αργότερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ-1 εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση το Σαββατοκύριακο.