Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Κόντρα στη Βουλή για την επίταξη - Κάλυψη Παναγιωτόπουλου σε Βενιζέλο για τα έγγραφα του ΥΕΘΑ

panosv
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης για επίταξη των εργαζομένων του Μετρό.
Ο Θοδωρής Δρίτσας στην ομιλία του τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει αυταρχισμό: «Θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για την απόφαση της κυβέρνησης και να ευχηθώ στον παριστάμενο υπουργό ‘Αμυνας, την επόμενη φορά που θα προσέλθει στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, να μην έχει διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιο του στην κατεύθυνση ανάληψης υπουργικών καθηκόντων του τομέα Εργασίας και του τομέα Δημόσιας Τάξης» είπε ο κ. Δρίτσας και κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση είναι εκείνη που μεθοδεύει τη στρατηγική της έντασης».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο.
«Η κυβέρνηση έπραξε ότι έπραξε για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο. Θα παρακαλέσω όλες τις πτέρυγες να αποφύγουμε τη στρατηγική της έντασης, διότι η ένταση οδηγεί σε ακρότητες και οι ακρότητες οδηγούν σε διχασμό που μπορεί να βλάψει τη χώρα», συμπλήρωσε ο υπουργός και επέμεινε πως «η κυβέρνηση πήρε τις συγκεκριμένες αποφάσεις διότι δεν μπορούσε να κλείνει τα μάτια απέναντι στο γεγονός ότι βρίσκονται σε ομηρία 2 με 3 εκατομμύρια πολίτες που καθημερινά μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, για την αποκάλυψη πως διατηρεί αντίγραφα εγγράφων από τη θητεία του στο υπουργείου Άμυνας προσέφερε ο Πανος Παναγιωτόπουλος.
Η αποστροφή του λόγου του κ. Βενιζέλου κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είχε προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά, ο νυν υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μίλησε για «υπερβολική ίσως» έκφραση του κ. Βενιζέλου, τονίζοντας πως «δεν αφορούσε όμως σε καμία περίπτωση απόρρητα διαβαθμισμένα έγγραφα για την άμυνα της χώρας».

Η απάντηση του υπουργού Άμυνας μετά το επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Άμυνας να εξηγήσει «γιατί η κυβέρνηση σιωπά» και να απαντήσει αν δέχεται ότι υπουργοί, τέως και νυν, έχουν το δικαίωμα να διατηρούν, στο προσωπικό τους αρχείο, άκρως απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με την εθνική άμυνα.

Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος επικαλέστηκε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τη συγκεκριμένη δήλωσή του αλλά και έρευνα που έγινε με πρωτοβουλία του, προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι τα έγγραφα αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση απόρρητα.

«Φρόντισα να επικοινωνήσω με τον κ. Βενιζέλο. Από τα όσα μου είπε, αλλά και από αυτά που αντελήφθην από τα πρακτικά της συζήτησης και από την οφειλόμενη έρευνα, έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι «όλος αυτός ο θόρυβος πρέπει να σταματήσει και να μην μεταφέρουμε στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων κομματικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, διότι είναι ένα χώρος που ανήκει στο έθνος και στην ολότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων».

«Κύριε υπουργέ, προσπαθήσατε να μας καθησυχάσετε. Εγώ όμως δεν ανησυχώ για τα απόρρητα έγγραφα αλλά θίγω την ιδιοκτησιακή αντίληψη που διαιωνίζεται σε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη σχέση τους με το κράτος και τη θητεία τους» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας που ζήτησε σαφείς απαντήσεις, διότι δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή μια τέτοια νοοτροπία.

«Δεν θέλω να υποβαθμίσω το θέμα αλλά επιχειρώ να τοποθετήσω το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις» συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας και επέμεινε ότι «δεν υπάρχει θέμα» διαβεβαιώνοντας ότι οι κανόνες για τα απόρρητα έγγραφα και τις διαβαθμισμένες πληροφορίες τηρούνται ευλαβικά στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και όπου δεν συμβαίνει αυτό, δρομολογούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Δεν έχει άλλο βάθος αυτή η υπόθεση. Είναι η ώρα λοιπόν να ασχοληθούμε με τα πραγματικά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ακόμα ο υπουργός Άμυνας.