Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Παπακωνσταντίνου: Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα

Giorgos-PapaconstantinouΓραπτή δήλωση έδωσε στη δημοσιότητα λίγο μετά τις 16.00 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας τα εξής:
“Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη “λίστα Λαγκάρντ”, σύμφωνα με την οποία “φωτογραφίζονται” άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί “αλλοίωσης”.
Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:
1. Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.
2. Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει – παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.
3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.
4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.
Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.
Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως – ονομαστικά και άμεσα – και να γίνει πλήρης διερεύνηση”.
Νωρίτερα, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού “Real Fm” και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε τις πρώτες απαντήσεις για την κατηγορία-βόμβα που προκύπτει εις βάρος του, μετά την ανάγνωση της λίστας Λαγκάρντ από τον Άρειο Πάγο, και οδηγεί στη διαπίστωση ότι έχουν αφαιρεθεί τα ονόματα συγγενικών προσώπων του, των θυγατέρων του θείου του, πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993, και ιστορικού στελέχους του Κέντρου, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.
“Δεν θα έκανα τέτοια λαθροχειρία,μα θα έπαιρνα τέτοιο ρίσκο;” είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης με την Κάτια Μακρή παραδέχτηκε ότι στη λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν τα ονόματα συγγενικών προσώπων του, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εξηγήσει πως αφαιρέθηκαν από αυτήν.
Απ’ την άλλη, μιλώντας στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Χρήστο Κούτρα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε έτοιμος να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, αν χρειαστεί, χωρίς να κρύβει την απορία του για την είδηση-βόμβα.
To μεσημέρι, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης το έγγραφο των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για τα αποτελέσματα της συσχέτισης που έγιναν για τη γνωστή «λίστα Λαγκάρντ».
Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης συνέκριναν την πρώτη «λίστα Λαγκάρντ» που είχε στην κατοχή του ο τέως υπουργός Οικονομικών και μεταγενέστερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος με αυτήν που έστειλε πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης με τη σειρά του θα διαβιβάσει το έγγραφο των δύο οικονομικών εισαγγελέων στον πρόεδρο της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής, Αθανάσιο Νάκο.

ysterografa.gr