Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

BBC: Αθήνα – Η πρωτεύουσα της Ε.Ε. που δεν έχει τζαμί

Μεγάλο ρεπορτάζ δημοσιεύει το BBC καυτηριάζοντας την έλλειψη τζαμιού στην Αθήνα, μια πόλη που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων.
τζαμίΑναφέρεται ότι από την επίτευξη της ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και εντεύθεν, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιτρέψει την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα, μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται μη ελληνικό και παράταιρο σε μια χώρα, το 90% του πληθυσμού της οποίας είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα αποτελεί μεταναστατευτική είσοδο και οι εκτιμήσεις μιλούν για 300.000 περίπου μουσουλμάνους, οι οποίοι κατοικούν μέσα ή γύρω από την πόλη. Εκείνοι υποχρεώνονται να πραγματοποιούν τις τελετές τους σε υπόγεια, με ημιπαράνομο τρόπο.
Φιλοξενούνται δηλώσεις εκπροσώπου της ελληνο-πακιστανικής κοινότητας, που παρατηρεί την αντίφαση ανάμεσα στην Ελλάδα που γέννησε τη δημοκρατία και το ισχύον καθεστώς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πίεση προς την Ελλάδα ώστε να κατασκευασθεί τζαμί αυξάνεται, ιδιαίτερα λόγω και της ανόδου της Χρυσής Αυγής, μέλη της οποίας κατηγορούνται ότι χτυπούν μετανάστες και ενεργούν βανδαλισμούς σε υπόγειους τόπους λατρείας των μουσουλμάνων. Παρατίθεται ότι ως τόπος μελλοντικής κατασκευής τζαμιού έχει επιλεγεί παρατημένο στρατόπεδο, αλλά το ζήτημα κολλάει στο κόστος, το οποίο αγγίζει το ένα εκ. ευρώ.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Στράτος Σιμόπουλος, που ερωτάται για το θέμα, παραδέχεται ότι η κατασκευή τζαμιού εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης, ισχυρίζεται όμως ότι το έργο αναμένεται να προωθηθεί στους επόμενους μήνες.
Παρότι, όπως παρατηρεί ο συντάκτης, οι σχετικές αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας έχουν καμφθεί, η αντίσταση μέσα στη χώρα δεν έχει εκλείψει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο οποίος θεωρεί ότι ένα τζαμί θα αποτελούσε προσβολή για όσους «μάρτυρες» ελευθέρωσαν την Ελλάδα από πέντε αιώνες ισλαμικής τυραννίας και ισχυρίζεται ότι οι μουσουλμάνοι που ήρθαν στην χώρα, προσπαθούν να διαφθείρουν τον χαρακτήρα μας.
Το ρεπορτάζ κλείνει με την διαπίστωση ότι η κρίση έκανε το έθνος μας πιο εσωστρεφές και φοβικό και ότι η κατασκευή ή μη τζαμιού έχει αναχθεί σε ζήτημα για το τι είδους κράτους επιθυμεί η Ελλάδα να γίνει. Η χώρα μας έχει να διαλέξει ανάμεσα στο να δώσει τα χέρια πλήρως με το Ισλάμ ή στο να παραμείνει η μόνο πρωτεύουσα της Ε.Ε. χωρίς τζαμί.

ysterografa.gr