Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Να διαψεύσει ο Υπουργός τις φήμες περί κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου»


Ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ζητώντας του να διαψεύσει τις φήμες περί κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Πρόσφατα μου κοινοποιήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης μία ιδιαίτερα ανησυχητική επιστολή προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με την οποία φημολογείται η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου. Παρόλο που δεν γνωρίζω κατά πόσο οι φήμες ευσταθούν ή όχι, θεώρησα υποχρέωσή μου να καταθέσω σχετική ερώτηση στη Βουλή, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το θέμα δια παντός.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν ξεκίνησε η αναδιάρθρωση των σωμάτων ασφαλείας, είχα επισημάνει την ανάγκη να παραμείνουν σε λειτουργία οι Αστυνομικοί Σταθμοί, τόσο του Δερβενίου, όσο και του Ζευγολατειού, με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες φύλαξης και καταστολής στις γύρω περιοχές. Δυστυχώς το Υπουργείο είχε χαρακτηρίσει «ανενεργούς» τους Αστυνομικούς Σταθμούς και, για λόγους περιστολής εξόδων, αποφάσισε το κλείσιμό τους.

Τώρα φημολογείται η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου, απόφαση η οποία, εφόσον υλοποιηθεί, θα σημάνει την πλήρη αποδυνάμωση της αστυνόμευσης στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Το Αστυνομικό Τμήμα Ξυλοκάστρου εξυπηρετεί μία περιοχή άνω των 400.000 στρεμμάτων, που εκτείνεται από την παραλία μέχρι ύψος 2.000 μέτρων, αποτελούμενη από 36 τοπικές κοινότητες και 20 οικισμούς,  με 18.000 κατοίκους. Το καλοκαίρι, τις αργίες και τις εορτές ο πληθυσμός σχεδόν τριπλασιάζεται, με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχουν και πολλές εξοχικές κατοικίες, αλλά και πλήθος τουριστικών καταλυμάτων, τόσο θερινών, όσο και χειμερινών.

Σύμφωνα με τα δελτία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, η εγκληματικότητα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη. Οι διαρρήξεις στα χωριά έχουν πολλαπλασιαστεί, τα κρούσματα κλοπών σε τουριστικά θέρετρα ακόμα και μέρα μεσημέρι αυξάνονται, υπάρχουν δε και ιδιαίτερες κατηγορίες εγκλημάτων, όπως οι πολύ συχνές κλοπές σε φυτώρια, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος στο Δήμο Ξυλοκάστρου. Ήδη οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής, έπειτα και από την κατάργηση του Α.Σ. Δερβενίου, πασχίζουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Σε μία περίοδο που οι απαιτήσεις από την Ελληνική Αστυνομία ολοένα αυξάνονται και ενώ το έγκλημα παίρνει όλο και περισσότερες και πιο επικίνδυνες μορφές, χρέος της πολιτείας είναι να ενισχύει και όχι να αποδυναμώνει το έργο της ΕΛΑΣ. Οι ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό παραμένουν μεγάλες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών, η διασφάλιση της δημόσιας τάξης, αλλά και η ασφάλεια των ανδρών και των γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

 Έχω επισημάνει ότι εκπτώσεις στην ασφάλεια του πολίτη, στο όνομα της οικονομίας δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Θεωρώ ότι καμία άλλη απάντηση εκ μέρους του Υπουργείου δεν θα είναι ικανοποιητική πλην της κατηγορηματικής διάψευσης της φημολογίας περί κλεισίματος του Α.Τ. Ξυλοκάστρου. Είναι πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακή λογική σε μια τέτοια απόφαση και θα στηρίξω κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση και ενδυνάμωσή του.»