Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ο Σαμαράς “ξαναγράφει” την εθνική ατζέντα

Antonis+Samaras+Nobel+Peace+Prize+Concert+gi98ZxqURWul
Έχοντας αφήσει πίσω του το άγχος διαρκείας για την εξασφάλιση της πολιτικής έγκρισης του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης που είχε απόλυτη ανάγκη η χώρα, όχι μόνο για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, αλλά και για να υπάρξει μια εθνική ανάταση σε επίπεδο ψυχολογίας, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινά τον “νέο μαραθώνιο”, όπως είπε και ο Γιάννης Στουρνάρας, για την επόμενη μέρα.
Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ακτινογραφήσει ως κεντρικές προτεραιότητες την ανάπτυξη, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και πάνω από όλα την ανάσχεση της ανεργίας, ιδίως των νέων ανθρώπων, κάτι που σημαίνει ότι η ατζέντα είναι ήδη εξαιρετικά βαριά.
Όσοι βέβαια άκουσαν προσεκτικά τον Αντώνη Σαμαρά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάλαβαν ότι ο Πρωθυπουργός πηγαίνει πιο μακριά τον σχεδιασμό του.
Με την εμπειρία των πολλών ετών της παρουσίας του στον δημόσιο βίο, σε συνδυασμό με την πολιτική ματιά της εθνικής εξωστρέφειας που τον χαρακτηρίζει, καθώς και της γνώσης των διεθνών συσχετισμών, η αποστροφή του Αντώνη Σαμαρά για τον “στρατηγικό ρόλο” της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο, μάλλον θα πρέπει να διαβαστεί περισσότερο προσεκτικά.
Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή χώρα. Ούτε ιστορικά, ούτε γεωγραφικά, ούτε πολιτικά. Η Ελλάδα λοιπόν που απέφυγε τη χρεοκοπία, και ανάγκασε τους κερδοσκόπους να χάσουν τα λεφτά τους, όπως (πάλι) είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, είναι μια χώρα που μπορεί να ξανακερδίσει το μέλλον της.
Αρκεί να το πιστέψει. Ο Αντώνης Σαμαράς το πιστεύει. Και είναι αποφασισμένος να πείσει και την κοινωνία να τον ακολουθήσει, σε αυτη την κούρσα αντοχής προς ένα καλύτερο και περισσότερο αξιοπρεπές εθνικό μέλλον.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΣ / ysterografa.gr