Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Διυπουργική σύσκεψη για το κυβερνητικό έργο - Σαμαράς: Δεν χαλαρώνουμε...

Σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου η διυπουργική σύσκεψη για το κυβερνητικό έργο

Ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου  υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με στόχο να βρεθούν τρόποι ώστε η κυβέρνηση να έχει κλείσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς με τις προαπαιτούμενες ενέργειες, ώστε το Eurogroup του Ιανουαρίου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την επόμενη δόση είναι η ψήφιση του μίνι φορολογικού, ο ορισμός γενικού γραμματέα εσόδων και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων που εμπλέκονται με τις προαπαιτούμενες ενέργειες.
Την αναγκαιότητα  να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο για να μην χαθεί το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε από την εκταμίευση των δόσεων και τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, εξέφρασε κατά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός. «Είμαι σήμερα εδώ διότι δίνω έμφαση στη διατήρηση του κεκτημένου της αξιοπιστίας μας» είπε ο κ. Σαμαράς, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τόνισε κατ΄ επανάληψη πως «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, δεν χαλαρώνουμε».
Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε μηνιαίο έλεγχο «επιδόσεων» προκειμένου να λάβει και τις εκκρεμείς τρεις δόσεις της χρηματοδότησης  η χώρα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και δικαιολογίες.

Σημειώνεται ότι από τα 9,2 δισ. ευρώ που αναμένεται η έγκριση για την εκταμίευσή τους, τα 7,2 δισ. θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. για τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Για τη δόση του Φεβρουαρίου, η οποία είναι ύψους 2,8 δισ. ευρώ, απαιτείται η αναπροσαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ώστε να υπάρξει οροφή στις δαπάνες για κάθε κυβερνητικό τομέα, ενώ για τη δόση του Μαρτίου, η οποία επίσης είναι ύψους 2,8 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το προσωπικό των υπουργείων, να έχουν καθοριστεί οι πλεονάζουσες θέσεις και να έχουν τεθεί τριμηνιαίοι στόχοι υποχρεωτικής εξόδου έως τα τέλη του 2014.

eklogika.gr