Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς στη Bild: «Εσείς ακούτε μόνο για την κρίση. Εμείς υποφέρουμε»

Antonis- Samaras
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά φιλοξενείται σήμερα από την γερμανική εφημερίδα BILD, ενόψει και της ακανθώδους επικείμενης επίσκεψής του την προσεχή Κυριακή στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας, η κυβέρνηση του οποίου, ως γνωστόν, έχει ταχθεί στο παρελθόν εναντίον της συνέχισης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για την αναγκαιότητα της αλλαγής πορείας και την μετατόπιση της έμφασης από την λιτότητα στην ανάπτυξη, ώστε να αποφευχθεί το εκφυλιστικό προηγούμενο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Παράλληλα, παραδέχθηκε την σημασία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ισχυρίσθηκε ότι η πολιτική του αποδίδει καρπούς. Προέβαλε ότι, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup, το ελληνικό χρέος «θεωρείται» βιώσιμο, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα του για να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει «επιτυχημένη ιστορία» θυμίζοντας ταυτόχρονα ότι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από την κρίση είναι οι ίδιοι οι Έλληνες, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι απλώς ακούνε γι’ αυτήν.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην BILD:

BILD: Κύριε Σαμαρά, η ανεργία συνεχίζει να ανεβαίνει στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα η άκρα δεξιά κερδίζει όλο και περισσότερες ψήφους στις δημοσκοπήσεις. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει γίνει συγκρίσιμη με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης;
Σαμαράς: Ναι! Αλλά έχουμε μάθει κάτι από την ιστορία. Δεν είναι έτσι; Δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η αποκλειστική πολιτική λιτότητας εν μέσω μιας ύφεσης δεν θα δημιουργήσει υγιή οικονομία. Αυτή η πολιτική αποσταθεροποιεί τη Δημοκρατία και καταστρέφει την κοινωνική συνοχή, μπορεί δε να οδηγήσει σε άνοδο του εξτρεμισμού. Προσπαθούμε να πετύχουμε την δημοσιονομική προσαρμογή και θα επιδείξουμε πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις. Σταθεροποιούμε την οικονομία μας και ταυτόχρονα την κοινωνική μας συνοχή. Επομένως, δεν θα ακολουθήσουμε την μοίρα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Προσφέρουμε ένα αντιπαράδειγμα!
BILD: Η φοροδιαφυγή των πλουσίων εξασθενεί την χώρα σε τεράστιο βαθμό. Τι κάνετε εναντίον της;
Σαμαράς: Σωστά, η φοροδιαφυγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα δομικά μας προβλήματα. Το αντιμετωπίζουμε τώρα εκτενώς και βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Παράδειγμα: Σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής διώκονται τώρα σαν κανονικές αξιόποινες πράξεις, ανεξάρτητα αν οι «δράστες» πληρώνουν ή όχι εκ των υστέρων.
BILD: Πόσο σκληρά πλήττονται οι αδύναμοι; Τα φαρμακεία πουλάνε πια μόνο έναντι μετρητών.
Σαμαράς: Τα φαρμακεία αποτέλεσαν μόνο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, επειδή η κυβέρνηση, λόγω έλλειψης χρημάτων, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πληρωμών της. Αλλά κατά βάση έχετε δίκιο: Η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στην ανθρωπιστική κρίση. Κάναμε τα πάντα για να την αποτρέψουμε.
BILD: Αυξανόμενος αριθμός Γερμανών πολιτικών λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο «κούρεμα» του χρέους. Ισχύει αυτό;
Σαμαράς: Το χρέος μας θεωρείται τώρα επίσημα ως μόνιμα βιώσιμο, αλλά απαιτείται φυσικά επιπρόσθετα βιώσιμη ανάπτυξη. Προσπαθούμε να βγούμε από την ύφεση, να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία, ώστε να προκύψει επαρκές εισόδημα, να πληρώσουμε επιτόκια και ληξιπρόθεσμα δάνεια.
BILD: Κύριε Σαμαρά, αν παρόλα αυτά έρθει ένα «κούρεμα» χρέους, όπως όλοι λένε ανεπίσημα στον Βερολίνο, θα μπορούσε τότε η Ελλάδα να εξακολουθήσει να είναι μέλος της ευρωζώνης ή το ένα αποκλείει το άλλο;
Σαμαράς: Θα παραμείνουμε στο ευρώ! Η φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε εντυπωσιακά την Ελλάδα και από ένα κακό παράδειγμα γεμάτο προβλήματα να το κάνουμε σε εξαιρετικό παράδειγμα μιας οικονομίας – μοντέλο. Στους τελευταίους δύο μήνες επιτύχαμε περισσότερα από ό,τι επιχειρήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Αν δείτε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις μας, θα καταλάβετε, ότι εργαζόμαστε για να γράψουμε μια «πετυχημένη ιστορία». Σύντομα αυτό θα είναι ξεκάθαρο σε όλους. Και τότε, ουδείς άλλος θα ρωτάει πια για την παραμονή μας στην ευρωζώνη ή για ένα «κούρεμα» του χρέους.
BILD: Πολλοί Γερμανοί δεν θέλουν πια ούτε να ακούνε για την κρίση της Ελλάδας. Πόσο ακόμα θα μας απασχολεί αυτό;
Σαμαράς: Κάνουμε τα πάντα ώστε να βγούμε από την κρίση γρήγορα και με ασφάλεια. Και ας είμαστε για μια φορά ειλικρινείς: Εσείς «ακούτε» για την κρίση, αλλά εμείς ζούμε μέσα στην κρίση, υποφέρουμε από αυτήν. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερο συμφέρον να τα αφήσει όλα αυτά πίσω του, από τους ίδιους τους Έλληνες.