Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ο Στάινμπρουκ αποδίδει… ατζαμοσύνη στη Μέρκελ

steinbrueck_bundestag_20121109-data
Κατά μιάμιση ώρα καθυστέρησε η σημερινή συνεδρίαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου του Bundestag, λόγω της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο διάρκειας της Συνόδου του Eurogroup, αλλά φαίνεται πως … άξιζε τον κόπο. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στις παρατάξεις να ενημερωθούν αυτοπροσώπως από τον Υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, ως προς το σημείο που έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις και το αντικείμενο των εναπομεινασών διαφωνιών, αλλά και στον Peer Steinbrück να ετοιμάσει τα βέλη του προς την Angela Merkel, αντίπαλό του για την Καγκελαρία στις εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο προϋπολογισμός του 2013, αλλά, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, η κόντρα για τη διάσωση της Ελλάδας έκλεψε την παράσταση.
Ως προς την Ελλάδα, ο Steinbrück επέκρινε τα μέτρα λιτότητας και την βαθιά ύφεση που έχουν προκαλέσει. Επέκρινε την Καγκελάριο γιατί δεν λέει, όπως θεωρεί, την αλήθεια στους πολίτες. Οποιοδήποτε μέτρο και να ληφθεί, είτε η επαναγορά χρέους, είτε η μείωση επιτοκίων είτε οποιαδήποτε άλλο, συνεπάγεται ζημίες για τον Γερμανό φορολογούμενο, ενώ το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που θεωρεί αναπόφευκτο, είναι παράλληλα και το μόνο μέτρο που μπορεί να δώσει ανάσες στην Ελλάδα.
Επίσης, κατηγόρησε την Καγκελάριο ότι «χορεύει σαν τη νεράιδα» ως προς την διάσωση της Ελλάδας. «Κάντε επιτέλους μια ξεκάθαρη δήλωση», απαίτησε. «Δεν γίνεται, χωρίς τη συμμετοχή των Γερμανών φορολογούμενων, πείτε το επιτέλους στο γερμανικό κοινό η … ατζαμοσύνη θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει».
«Έφθασε η ώρα της αλήθειας», πρόσθεσε και τόνισε την ανάγκη να απομειωθεί το χρέος της Ελλάδας και όχι να μετατεθεί η λήψη μέτρων για το μέλλον. Επιπλέον, πήρε το μέρος του ΔΝΤ στη διαμάχη με την ευρωζώνη, κρίνοντας ότι οι απόψεις του είναι αυτές που βασίζονται στα πραγματικά οικονομικά στοιχεία.
Τέλος, κατηγόρησε την Angela Merkel ότι θέτει κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα (όχι χρήματα για την Ελλάδα), οι οποίες απομονώνουν τη Γερμανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μειώνουν την διαπραγματευτική της ικανότητα, ενώ τόνισε και τις δυσάρεστες συνέπειες από μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας.
Ως προς το κύριο θέμα της συζήτησης, ζήτησε παράταση της ψήφισης του προϋπολογισμού μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ευρώπη.
Εν προκειμένω, ο Steinbrück εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για τις πολιτικές της νυν κυβέρνησης, ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αναφερόμενος ειρωνικά στις (μη) πρωτοβουλίες της κατά τα τελευταία τρία χρόνια, προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκόμενων βουλευτών στο άκουσμα των λιγοστών και ασήμαντων νόμων που έχουν ψηφισθεί. Απέδωσε την καλή κατάσταση της οικονομίας στον προηγούμενο «μεγάλο συνασπισμό», που έθεσε με μεταρρυθμίσεις τις βάσεις για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, ενώ τόνισε ότι στη νυν κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αξίζουν εύσημα.
Τέλος, κατηγόρησε την Merkel για ανευθυνότητα και της απέδωσε συμβολική και μόνο παρουσία «Κυρία Μέρκελ, έχουμε ήδη έναν Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο» (ανάκτορο Bellevue), είπε περιπαιχτικά , ενώ προειδοποίησε ότι τα σύννεφα για την γερμανική οικονομία μαζεύονται λόγω της κατάστασης στην ευρωζώνη, την ώρα που στον προϋπολογισμό δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ / ysterografa.gr