Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Πέτρος Τατούλης: Πρώτα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και μετά να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις«Πρώτα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και μετά να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις» ήταν η κοινή διαπίστωση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ κ. Binh Vu, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία των δύο μερών, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012.
«Κοινή μας πίστη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η ελευθερία των ανθρώπων, η οποία αποτελεί την προϋπόθεση των ελεύθερων αγορών» τόνισε ο Περιφερειάρχης και χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή ως την απαρχή της σχέσεων των δύο λαών μέσω ανταλλαγής προϊόντων, παραδόσεων και κουλτούρας, ενώ παράλληλα χαιρέτισε το διπλωματικό άνοιγμα του Βιετνάμ προς την Ελλάδα, «ενέργεια η οποία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα προσέγγισης των δύο λαών».
Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης δήλωσε ότι το Βιετνάμ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την αναδυόμενη οικονομία του, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής. «Ο κόσμος δεν πρέπει να είναι χωρισμένος στη μία ή την άλλη ιδεολογία, αλλά να αντιμετωπίζει με καθαρή σκέψη τις νέες προκλήσεις. Η παγκόσμια κοινωνία αποτελεί νέα πρόκληση για τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να μπορούν ελεύθερα και δημιουργικά να ατενίζουν το μέλλον».
Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές για τη χώρα «πρέπει να αφήσουμε τις εσωτερικές μας φοβίες και να στραφούμε στις νέες ξένες αγορές, με εξαγωγικό και επενδυτικό προσανατολισμό». Το παράδειγμα της ανάκαμψης της Βιετναμέζικης οικονομίας καταδεικνύει τη δυνατότητα ανάκαμψης κάθε λαού, όταν αυτός στηρίζεται με αποφασιστικότητα στις δικές του δυνάμεις, σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε την αισιοδοξία του ότι και σε αυτή την περίπτωση, όπως σε άλλες ιστορικές στιγμές, η χώρα θα βγει από το αδιέξοδο. 
Ο Πρέσβης κ. Binh Vu εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά και με αμοιβαίο όφελος και χαρακτήρισε το άνοιγμα της πρεσβείας στην Ελλάδα πολύ σωστή και σημαντική απόφαση.  Στην παρουσίαση που έκανε, ενώπιον των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Κωνσταντίνας Νικολάκου και Ανδρέα Πουλά, του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Ευάγγελου Γιαννακούρα, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεωργίου Πουλοκέφαλου, του Δημάρχου Τρίπολης κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Λάμπρου Μπούκλη και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, ο κ. Βου εξέθεσε τις δυνατότητες συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τις οποίες χαρακτήρισε αυξημένες, και δήλωσε έτοιμος για την κατάρτιση στρατηγικής εξαγωγών Πελοποννησιακών προϊόντων στο Βιετνάμ.
Τομείς στους οποίους ο πρέσβης ζήτησε τη συνεργασία είναι ο τουρισμός, τα αγροτικά προϊόντα, η εκπαίδευση, η ναυτιλία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι μεταφορές, ο πολιτισμός και η φαρμακευτική έρευνα. Πρόσθεσε επίσης την πίστη του στον ολοένα αυξανόμενο ρόλο των Περιφερειών στις διεθνείς εξελίξεις.
Κλείνοντας τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, δήλωσε ότι είναι ήδη ξεκάθαρο το πλάνο της πιθανής συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Βιετνάμ, το επόμενο βήμα της οποίας θα είναι η ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών.