Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Γιατί δεν πήγε στην Αλβανία ο Αβραμόπουλος

avramo1
Οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα», προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος αποφάσισε να ματαιώσει το ταξίδι του στα Τίρανα, όπου είχε σκοπό να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:
«Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.
Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα».

Τα “μαζεύει” ο Μπερίσα

μπερισαΤα “μαζεύει” ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, μετά τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε στην Αυλώνα. Ο Μπερίσα μιλώντας για τα εκατό χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας τόνισε: «Τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!». Οι δηλώσεις Μπερίδα οδήγησαν στην ματαίωση της επίσκεψης που προγραμμάτιζε ο Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος στα Τίρανα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα», Κατ’ ουσίαν, οι δηλώσεις Μπερίσα , δημιουργούν θέμα εδαφικών διεκδικήσεων της Αλβανίας προς την Ελλάδα, ήρθαν ελάχιστες ώρες προτού ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στα Τίρανα.

ysterografa.gr