Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: Πάρα πολύ σημαντική η έκβαση της Συνόδου - Συνάντηση με Μέρκελ

Πάρα πολύ σημαντική η έκβαση της Συνόδου, μέχρι 16 Νοεμβρίου η δόση προς την Ελλάδα, είπε μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Α. Σαμαράς
         
Το πρωί ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όπου συζητήθηκαν οι προωθούμενες αλλαγές. Στη συνέντευξή του σήμερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στις 16 Νοεμβρίου εξαντλούνται τα ταμειακά αποθέματα της χώρας! Ωστόσο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος τόσο για την διασφάλιση της δόσης, όσο και για τα αποτελέσματα που έφεραν οι παρεμβάσεις του ώστε να υπάρξουν αλλαγές σε παλιά και νέα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Είπε ότι γενικά οι τρεις αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδο ς είναι θετικές για τη χώρα μας. Έκανε εκτενείς αναφορές στην ανάπτυξη της χώρας και ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και έρχονται στην Ελλάδα, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος κ. Ολάντ, όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. ΜόντιΜόλις βγει η θετική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, και χωρίς να απαιτηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής, τότε θα εκταμιευθεί αμέσως η δόση των 31,5 δισ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Μια δόση εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα, καθώς τα ταμειακά αποθέματα της χώρας εξαντλούνται στις 16 Νοεμβρίου, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δήλωσή του λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της Συνόδου, ωστόσο, στα συμπεράσματά της, «για την Ελλάδα βγήκε μια πάρα πολύ θετική δήλωση». Μάλιστα στη συνέχεια της συνέντευξή του σημείωσε ότι το περιεχόμενο της δήλωσης της Συνόδου, ισοδυναμεί με δήλωση παραμονής στης Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Στις αποφάσεις όμως της Συνόδου Κορυφής υπήρξαν και τρία σημεία που ενδιαφέρουν άμεσα στην Ελλάδα, είπε ο κ. Σαμαράς και εξειδίκευσε: 1. Η προτεραιότητα στην ανάπτυξη, για την οποία μέχρι πρότινος δεν τη συζητούσε κανείς. 2. Η χρηματοοικονομική Ένωση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να επιβαρύνεται ο δανεισμός των κρατών και από την οποία, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα επωφεληθεί και η Ελλάδα. 3. Η δημοσιονομική Ένωση που επιτρέπει να δανείζονται οι χώρες εγκαίρως μέχρι 3 χρόνια «και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας», όπως τόνισε
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πώς «όλοι ανεξαιρέτως αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο κατά τα τελευταία χρόνια». Αναφερόμενος σε αυτά που είπε ο ίδιος στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου, επανέλαβε ότι «η πρόοδος που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη για να εκτίθεται σε κίνδυνο από υπερβολικές δηλώσεις και απαιτήσεις».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε στους εταίρους ότι είναι απολύτως αναγκαίο να επισπευστεί η εκταμίευση της δόσης γιατί «οικονομία και κοινωνία βρίσκονται στα όριά τους, το αίμα της οικονομίας που λέγεται ρευστότητα είναι στο μηδέν, οικονομία της είναι στο σημείο μηδέν, ότι η ανεργία είναι εφιαλτική και ότι ο κάθε Έλληνας περνά ένα προσωπικό δράμα. Αυτό δεν είναι Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι από την ανεργία τροφοδοτείται ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, φαινόμενα απαράδεκτα για την Ελλάδα και την Ευρώπη»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός με ικανοποίηση ανέφερε ότι αυτή τη φορά «ήταν εντελώς διαφορετικό το κλίμα. Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Πλέον δεν εκφράζεται απλά η ευχή, αλλά η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους κυβερνητικούς εταίρους τους οποίους ευχαρίστησε για την «ενεργό συμπαράστασή τους». «Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος, λέγοντας ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τα χαρακτήρισε επώδυνα και «δύστροπα», αλλά διαβεβαίωσε ότι είναι «το τελευταίο πικρό ποτήρι».
Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ανάπτυξη λέγοντας ότι θα υπάρξουν απτά απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2012 από πλευράς της Ε. Ε και η Ελλάδα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην περιοριστούν από τα 20 δις στα 11 δις τα κονδύλια που θα λάβει από το επόμενο ΕΣΠΑ.
Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε ότι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και σύντομα θα επισκεφθούν την Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Ερωτηθείς για το πότε θα κλειδώσει η επιμήκυνση, ο κ. Σαμαράς είπε: «Επιμήκυνση, έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους και δημοσιονομικό κενό είναι όλα θέματα που συνδέονται. Πιστεύω ότι όλα θα καταλήξουν με την έκθεση της τρόικας και αφού ξεπεραστούν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις των εταίρων μας».
Χαρακτήρισε επίσης την καγκελάριο Μέρκελ ως «κυρίαρχο παράγοντα στα όσα σήμερα εξελίσσονται στην Ευρώπη».
Τέλος, ερωτηθείς ο πρωθυπουργός, απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσου ανασχηματισμού λέγοντας «Όταν είμαι στο εξωτερικό δεν θέλω να συζητάω εσωτερικό ζητήματα. Αυτή τη στιγμή των σύνολο των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα. Οι πάντες προσδοκούν τα οφέλη από αυτή την τελική συμφωνία με την τρόικα. Αυτός είναι και ο κεντρικός πυρήνας της σκέψης μου. Δεν έχω πολυτέλεια για δευτεροβάθμιες πολιτικές εξισώσεις. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα και κενά αλλά όλα αυτά θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα με τον καλύτερο τρόπο».

eklogika.gr