Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τη θετική δήλωση που ανέμενε έλαβε τελικά από τη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα

 

Τη θετική δήλωση που ανέμενε έλαβε τελικά από τη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα
Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο
που έχει σημειωθεί στη χώρα και τις «αξιοσημείωτες προσπάθειες» του ελληνικού λαού εξέφρασαν με κοινή τους δήλωση οι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, δίνοντας, έτσι, στην Ελλάδα τη θετική δήλωση που ανέμενε από τη Σύνοδο Κορυφής. «Εκτός τόπου και χρόνου οι ηγέτες της ευρωζώνης» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Επιβεβαιώθηκε η επάνοδος της Ελλάδας σε τροχιά αξιοπιστίας», λέει η ΔΗΜΑΡ. «Αυτό που στηρίζει η Ε.Ε. είναι τα νέα εξοντωτικά αντιλαϊκά μέτρα»αναφέρει το ΚΚΕ. Στην κοινή δήλωσή τους για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της χώρας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με την τρόικα και τονίζουν ότι το Eurogroup θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Αναλυτικά, η δήλωση των 17 έχει ως εξής:
«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης. Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το φως της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.
Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.
Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην Ευρωζώνη».

Θετικά σχόλια Μπαρόζο, Βαν Ρομπάι, Ολάντ
Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις. Ο κ. Ρομπάι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις «αξιοθαύμαστες προσπάθειες» του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα, ενώ πρόσθεσε πως οι ηγέτες του ευρώ αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος. Όπως είπε, αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας και πρόσθεσε ότι αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην Ευρωζώνη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ αφού ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Επιπλέον, τόνισε πως κοινή επιθυμία των Ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.