Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Ένεση ζωής για τους αγρότες μας


Με αφορμή την καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Πρόκειται για μία απολύτως αναγκαία εισοδηματική ενίσχυση, πολύτιμη για τους παραγωγούς μας, η οποία θα τους βοηθήσει να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα, αλλά και τα κόστη της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Με την καταβολή της δεύτερης και τελευταίας δόσης μέσα στον Δεκέμβριο, για την οποία έχει δεσμευθεί το Υπουργείο, θα ολοκληρωθούν οι φετινές πληρωμές και θα αναπληρωθεί ως ένα βαθμό το πληττόμενο αγροτικό εισόδημα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν παρουσιαστεί και αρκετά προβλήματα στις πληρωμές, ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους, αλλά και για αρκετούς αγρότες. Για το λόγο αυτό επικοινώνησα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μετέφερα στον Υφυπουργό κ. Χαρακόπουλο τις διαμαρτυρίες συμπολιτών μου, πολλοί από τους οποίους για πολλοστή χρονιά έλαβαν μειωμένη την ενιαία ενίσχυση.

Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους, το πρόβλημα εξ όσων γνωρίζω είναι πανελλαδικό και χρήζει άμεσης επίλυσης. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν από την ενιαία ενίσχυση, επειδή δήλωσαν βοσκοτόπια σε απόσταση άνω των 10 χιλιομέτρων από το στάβλο τους. Πρόκειται για αιφνιδιαστική εφαρμογή μιας προϋπάρχουσας διάταξης, η οποία μέχρι σήμερα παρέμενε ανενεργή λόγω των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού αγροτικού χώρου. Το Υπουργείο έχει ανταποκριθεί στις μαζικές διαμαρτυρίες και δεσμεύθηκε ότι, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το θέμα θα διευθετηθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα με την πληρωμή των προκαταβολών.

Ωστόσο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με αρκετούς αγρότες της Κορινθίας, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η επιδότησή τους έχει περικοπεί, λόγω διαφόρων λαθών τα οποία έχουν προκύψει κυρίως από τη δορυφορική τηλεπισκόπηση. Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι έχουν ζητήσει διορθώσεις εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, πλην όμως εξακολουθούν να έχουν κυρώσεις. Οι πληροφορίες μου είναι ότι οι Ενώσεις, σε συνεργασία με τα τοπικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν καταθέσει τις διορθώσεις, φαίνεται ωστόσο ότι δεν έχουν φτάσει στην κεντρική μηχανογράφηση του Οργανισμού. Ακόμα και σε κάποιους παραγωγούς που έγιναν οι διορθώσεις και καταβλήθηκαν τα σωστά ποσά, παραμένουν εκκρεμότητες από προηγούμενα έτη.
Δεν είμαι σε θέση ακόμα να γνωρίζω σε ποια φάση της διαδικασίας παρουσιάζεται το πρόβλημα. Επειδή η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης περνά από πολλά στάδια, θα επιδιώξω επαφές τόσο με τις Ενώσεις, όσο και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να ενημερωθώ και να μεταφέρω άμεσα στον Υπουργό μία πλήρη εικόνα των προβλημάτων, όπως παρουσιάζονται στην Κορινθία. Θεωρώ ότι οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν και να γνωρίζει κάθε παραγωγός, αιτιολογημένα και οριστικά, τι ποσά δικαιούται.»