Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Εδώ η λίστα, εκεί η λίστα, πού είναι η λίστα;

 
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Αν κατάλαβα καλά από το ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου για το «Βήμα», η περίφημη «Λίστα Λαγκάρντ» με τους 1.991 Έλληνες πελάτες των ελβετικών τραπεζών έγινε φύλλο-φτερό και μετά εξαφανίστηκε.

Με τον πιο επίσημο τρόπο και από τα πλέον αρμόδια(;) χείλη πληροφορηθήκαμε πως «τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη».

Έκτοτε, η τύχη της λίστας αγνοείται και αναζητείται από τους εισαγγελείς. Από τα τέλη του 2010 και ενώ κόβονταν και ξανακόβονταν μισθοί, συντάξεις και επιδόματα.

Όχι μόνο αυτό! Οι περικοπές (οριζόντιες) άρχισαν από τα χαμηλότερα εισοδήματα και ξεσπούσαν καυγάδες όποτε ετίθετο θέμα να υποστούν κάποια μείωση μισθοί άνω των 2.000 ευρώ.

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή, από αυτό που συνέβη στη Γαλλία.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Φρανσουά Ολάντ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2013, με σκοπό την εξοικονόμηση 30 δις ευρώ.

Από αυτά, τα 20 δις θα προέλθουν από αυξήσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ξεκινώντας όμως από τους πλουσιότερους.

Στη Γαλλία μάλιστα, θα επιβληθεί προσωρινός φόρος της τάξης του 75% στα εισοδήματα άνω του 1 εκ ευρώ, ενώ θα επιβληθεί και ένας νέος φόρος της τάξης του 45% στα εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ.

Σημειώστε ότι η Λαγκάρντ παρέδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου την περίφημη λίστα της, όταν ήταν υπουργός των Οικονομικών.

Φανταζόμαστε πως το γεγονός ότι μεταπήδησε στο τιμόνι του (δανειστή μας) ΔΝΤ, δεν συνοδεύθηκε από κρίση αμνησίας.

Επομένως, δεν είναι να απορεί κανείς για τη σκληρή στάση της ίδιας και των υπολοίπων δανειστών, που έχει μαλλιάσει η γλώσσα τους (και η γλώσσα μας) να μιλούν για φοροδιαφυγή.

Επίσης, μπορούμε να φανταστούμε τι χαρές κάνουν αυτές τις μέρες που ακούνε πως όχι μόνο μάταια μας έδωσαν τη λίστα, αλλά την χάσαμε κι’ από πάνω!

Κατόπιν όλων αυτών, είναι ν' απορεί κανείς που... απορούμε για τη συμπεριφορά Τόμσεν - προφανώς κατόπιν οδηγιών της προϊσταμένης του Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία γνωρίζει πως... χάθηκε η λίστα της!

Τελικά, τίποτε δεν είναι τυχαίο…

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ