Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Κλειδώνει η επιμήκυνση; Κρεμόμαστε από τα χείλη της τρόικας - Σε εξέλιξη το Eurogroup - Στουρνάρας:Το κλίμα έχει αρχίζει να αλλάζει


- Η Αθήνα θα παρουσιάσει το πακέτο περικοπών 11,5 δις ευρώ
- Υπέρ της επιμήκυνσης τάσσονται πολλές χώρες
- "Είμαι υποστηρικτικός ως προς την ελληνικής θέση", είπε ακόμα και ο Σόϊμπλε
Το πακέτο περικοπων ύψους 11,5 δισ. ευρώ παρουσιάζει σήμερα στους ευρωπαίους ομολόγους του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, η ελληνική οικονομία δεν θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης αλλά θα αξιολογηθεί η κατάστασή της.
« Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, αλλά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση (στην Ελλάδα)», δήλωσε ο υπουργός.

Τη στήριξή του στην Ελλάδα ώστε να συνεχίσει να αποτελεί λειτουργικό μέρος της ευρωζώνης, εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ενώ βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Τζαν Γιάχερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της οικονομίας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.

Ιδια γραμμή και από την αυστριακή υπουργό Οικονομικών. «Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι και χρήματα», δήλωσε φτάνοντας στη σύνοδο .

Νωρίς το πρωί έγινε συνάντηση Σόϊμπλε - Μοσκοβισί.

Για το ελληνικό πρόγραμμα ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε συνέστησε υπομονή μέχρι την σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας. «Θα δούμε ποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να τεθούν ώστε να διασφαλιστεί αυτό. Όμως, γενικά είμαι υποστηρικτικός ως προς την ελληνική θέση», προσθεσε.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η Τρόικα θα δώσει «πρώτες εντυπώσεις» από την εφαρμογή του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στο πρακτορείο DAPD. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται το νωρίτερο τον Οκτώβριο.

Στην συνεδρίαση θα συζητηθούν επίσης οι όροι, που θα συνοδεύουν τη χορήγηση βοήθειας προς την Ισπανία από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και την ΕΚΤ.
newsit.gr