Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Με ποιον θα πάει ο Σημίτης;

H προαναγγελία ίδρυσης νέου κόμματος από τον Ανδρέα Λοβέρδο, έστω και με την επικοινωνιακά αδόκιμη στόχευση της «Ανόρθωσης», έφτανε και περίσσευε για να σηματοδοτήσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της εσωστρέφειας, της ανασφάλειας και της αναστάτωσης για το σημερινό ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην υπουργός Υγείας, υπήρξε τα τελευταία χρόνια, το «go to» στέλεχος του Κινήματος. Πιο δημοφιλής από όλους, και με παρεμβάσεις που προκάλεσαν συζητήσεις, ο άλλοτε καθηγητής της Παντείου κατάφερε να αυτοπροσδιοριστεί ως «ο επόμενος». Ο πιθανότερος διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου, αν το ΠΑΣΟΚ επέλεγε να αλλάξει γενιά, κουλτούρα και… αισθητική.
Παρόλο που ήταν πρώτος σε σταυρούς βουλευτής στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης, τη Β’ Αθηνών, και παρά τις δημοσκοπήσεις που τον εμφάνιζαν μπροστά από τους άλλους, ο Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε να κάνει σημειωτόν, αναφορικά με τις φιλοδοξίες του. Και να στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι διαδοχικές κάλπες του Μαϊου και του Ιουνίου, προσυπέγραψαν την πολιτική και ιδεολογική εξαϋλωση του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος διεσώθη στη Β΄ Αθηνών, η μετωπική σύγκρουσή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το περιεχόμενο και το… ύφος της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά όμως, οδήγησε σε κατά τα φαινόμενα οριστικό διαζύγιο.
Εν αναμονή λοιπόν του νέου κόμματος, οι συζητήσεις και οι εκτιμήσεις… χορεύουν, ως προς το πόσο μεγάλες και… μοιραίες θα είναι οι απώλειες για ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο ήδη παρουσιάζεται ως εξαιρετικά θνησιγενές. Για τους γνωρίζοντες τα παρασκήνια της Ιπποκράτους, η φράση-κλειδί είναι «με ποιον θα πάει ο Σημίτης».
Ο πρώην πρωθυπουργός και πολιτικός μέντορας του εσωκομματικού ρεύματος του «εκσυγχρονισμού», διατηρεί σοβαρά ερείσματα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Δεν φαίνεται να έχει… ενθουσιαστεί από την ηγεσία Βενιζέλου, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος βρέθηκε διαχρονικά πολύ πιο κοντά στις θέσεις. Και τα… θέλω του.
Θα υποστηρίξουν λοιπόν οι «εκσυγχρονιστές» τον Ανδρέα Λοβέρδο; Κι αν συμβεί αυτό, πόσο ηχηρά θα είναι τα ονόματα που θα επιλέξουν τη μετακόμιση. Δηλαδή, για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι, την πόρτα θα την περάσουν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Άννα Διαμαντοπούλου; Και πόσο «εκρηκτικό» θα γίνει το μείγμα, αν προσθέσει κανείς δυσαρεστημένους «νεο-παπανδρεϊκούς» σαν τον Γιάννη Ραγκούση;
Το βέβαιο είναι ότι στις εξελίξεις που έρχονται, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πλέον δεινή θέση από κάθε άλλο πολιτικό φορέα στην Ελλάδα. Και, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, δεν έχει έναν… 902 για να βάλει λουκέτο.

statesmen.gr