Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Με παραίτηση απειλεί ο υπουργός Α. Μανιτάκης, για το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα

Τριγμούς προκαλεί στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα - Απειλεί με παραίτηση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκης
          
Προβλήματα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στους κόλπους της κυβέρνησης, λόγω των αιτημάτων της τρόικας, στα οποία περιλαμβάνονται και οι απολύσεις 50.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στην επόμενη τριετία. Η απαίτηση αυτή βρίσκει αντίθετο τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος έχει απειλήσει πως σε αυτή την προοπτική θα φτάσει μέχρι και στην παραίτηση. Το ζήτημα, εξάλλου, αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, σήμερα το απόγευμα.
Σήμερα η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να ξεκαθαριστεί ποια από τα μέτρα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο δέχονται οι δανειστές και ποια όχι.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και η ΔΗΜΑΡ, η οποία τον πρότεινε γι’ αυτή την θέση, έχουν ξεκαθαρίσει πως θεωρούν τις απολύσεις «κόκκινη γραμμή». Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, η τρόικα έθεσε εκ νέου το θέμα, ορμώμενη από ένα λάθος του Γενικού Λογιστηρίου, το οποίο ακύρωσε τους υπολογισμούς για το ποσό που θα εξοικονομηθεί από την πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Καθώς φαίνεται, είχε προταθεί η παροχή κινήτρων προς τους υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ώστε να αποχωρήσουν οικειοθελώς, μιας και το Γενικό Λογιστήριο διαβεβαίωνε ως τώρα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι η διαφορά μεταξύ ενός ενεργού υπαλλήλου και ενός συνταξιούχου είναι 300 ευρώ μηνιαίως, κάτι που χρησιμοποιήθηκε ως βάση υπολογισμού για την πρόωρη συνταξιοδότηση δημόσιων υπαλλήλων. Η ετήσια εξοικονόμηση που προέκυπτε από την αποχώρηση 40.000 υπαλλήλων ήταν 160 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζοντας την αγορά πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση και τη διαφορά που προκύπτει κάθε μήνα από το να πληρώνεται κάποιος ως συνταξιούχος και όχι ως ενεργός υπάλληλος.
Τελικά προκύπτει πως η διαφορά ενεργού και συνταξιούχου ως προς τη μισθοδοσία δεν ήταν 300 αλλά 100 ευρώ. Κατόπιν αυτών, το Γενικό Λογιστήριο και το υπουργείο προσπαθεί να κλείσει την «τρύπα» που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου με τον κ. Μανιτάκη, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν μαραθώνια, καθώς αναζητούνται εναγωνίως πρόσθετα μέτρα και εναλλακτικό σχέδιο που να μην οδηγεί στην πόρτα εξόδου εργαζόμενους.
Η έντονη φημολογία για απειλή παραίτησης από τον κ. Μανιτάκη, ο οποίος αντιδρά σε σχέδιο απολύσεων, αν και δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τον ίδιο ούτε από τη ΔΗΜΑΡ, φούντωσε ένα 24ωρο πριν από τη νέα σύσκεψη αρχηγών.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωναν ότι ο κ. Μανιτάκης διατηρεί την άποψή του ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις, αλλά παράλληλα επέμεναν ότι δεν έθεσε θέμα παραίτησης. Ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ και εφόσον σε αυτό περιλαμβάνονται απολύσεις στο δημόσιο τομέα, εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ, ο κ. Μανιτάκης να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Πάντως, συνεχίζονται οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να πείσουν την Τρόικα – που αναζητά μέτρα άμεσης οικονομικής απόδοσης – ότι οι αντιπροτεινόμενες προτάσεις για περικοπές είναι οικονομικά αποτελεσματικές, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.

eklogika.gr