Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Κόβουν τα δάση της Ελλάδας για να τα πουλήσουν ως καυσόξυλα – Πυροβολούν ακόμη και τους δασοφύλακες για να ξεφύγουν

- Η μαφία της ξυλείας απειλεί τα δάση της χώρας
- Όργανωμένα κυκλώματα εξοπλισμένα με αλυσοπρίονα κερδοσκοπούν από το παραεμπόριο καυσόξυλων
- Νόμος - εξπρές έλυσε τα χέρια των λαθρεμπόρων καυσόξυλων
Η οικονομική στενότητα και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου προκαλούν έκρηξη στην παράνομη υλοτομία, ενώ παράγοντες των δασαρχείων φοβούνται ότι η κατάσταση θα πάρει το επόμενο διάστημα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
 
Μόνο στη Λάρισα θα δημοπρατηθούν 185 τόνοι καυσόξυλα που βρέθηκαν στην κατοχή λαθροϋλοτόμων, κατατέθηκαν 40 μηνύσεις από τις δασικές αρχές και κατασχέθηκαν 36 αυτοκίνητα, καρότσες, φορτηγά, αλυσοπρίονα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ένας από τους συλληφθέντες -έμπορος ξυλείας- οδηγήθηκε για πολλοστή φορά στη δικαιοσύνη, αλλά, κατά πως φαίνεται, δεν συμμορφώνεται και συνεχίζει την παράνομη δράση του.
 
«Η κρίση έχει στρέψει τον κόσμο σε φτηνότερες του πετρελαίου λύσεις για θέρμανση. Αναζητώντας όμως καυσόξυλα, πολλοί είναι εκείνοι που πηγαίνουν στα δάση και τα αποψιλώνουν. Αυτό είναι έγκλημα σε βάρος της φύσης, αλλά και σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, καθώς πρόκειται για μια εντελώς παράνομη δραστηριότητα. Εμείς προσπαθούμε να πατάξουμε τη λαθροϋλοτομία, κυρίως αυτή που γίνεται οργανωμένα από τους εμπόρους, οι οποίοι κόβουν μεγάλες ποσότητες ξύλων και τις πουλούν, κερδίζοντας χρήματα χωρίς να αποδίδουν τα νόμιμα στο ελληνικό Δημόσιο», είπε στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» η δασάρχης Λάρισας, Φρειδερίκη Αποστόλου.
 
Στον θεσσαλικό κάμπο η λαθροϋλοτομία πλέον δεν ελέγχεται και το θέμα έφτασε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, μέσα από ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της ΔΗΜΑΡ, Θωμά Ψύρρα. Σύμφωνα με αυτή, λαθροϋλοτόμοι δεν είναι μόνο οι κάτοικοι αγροτικών και ορεινών περιοχών που κόβουν λίγα ξύλα για τις ανάγκες της οικογένειάς τους, αλλά «καλά οργανωμένα συνεργεία που δρουν ως κυκλώματα και προσπορίζονται κέρδη από το παραεμπόριο ξυλείας».
 
Οι περιοχές γύρω από τον Πηνειό έχουν μετατραπεί σε...νεκρή φύση. Iδια εικόνα στον Oλυμπο, στην Καλαμπάκα, στα Φάρσαλα, στη Σκιάθο, όπου το δάσος Μανδράκι αποψιλώνεται κάθε μέρα. Η κατάργηση της Αγροφυλακής «προικοδότησε» τα δασαρχεία με πολύτιμο προσωπικό για τη θωράκιση των δασών στην πιο κατάλληλη στιγμή, τώρα που η «μαφία του ξύλου» οργιάζει, αλλά ακόμη και αυτό δεν αποδίδει πάντα, αφού τα κυκλώματα βρίσκουν τρόπο να ξεφεύγουν.
 
Οι 14 αγροφύλακες που μετατάχτηκαν στο δασαρχείο Βόλου έγιναν δασοφύλακες και περιπολούν νυχθημερόν στο Πήλιο, περιορίζοντας το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας, που όμως δεν έχει εκλείψει εντελώς. Από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί μηνύσεις σε 35 άτομα, που εντοπίστηκαν να υλοτομούν παράνομα στο «βουνό των Κενταύρων», αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι μικροεπαγγελματίες, που ανέβηκαν νύχτα στο βουνό με σκοπό να διαθέσουν την ξυλεία σε κάποιον έμπορο του Βόλου.
 
«Η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη, λόγω της οικονομικής κρίσης. Κάθε χρόνο κόβονται από το Πήλιο 20.000 τόνοι καυσόξυλων και εκδίδουμε γι' αυτό 800 άδειες υλοτομίας», είπε ο δασάρχης Βόλου, Νικόλαος Ντίτορας.
 
Στην Καρδίτσα συνελήφθησαν 33 άτομα, που υλοτομούσαν παράνομα σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου των Αγράφων και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, ενώ οι δασικοί υπάλληλοι και οι δασοφύλακες καταγγέλλουν πως συχνά «πρωταγωνιστούν» σε σκηνές Φαρ Ουέστ με ανελέητο κυνηγητό λαθροϋλοτόμων μέσα στα δάση. «Οι δράστες επιδεικνύουν από επιθετική ως απειλητική συμπεριφορά και όταν εντοπιστούν, ακολουθεί καταδίωξη μέσα σε στενούς, χωμάτινους, δασικούς, άκρως επικίνδυνους δρόμους», μας είπε η κ. Αποστόλου.
 
Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Εβρο, ειδικά μάλιστα στο βόρειο τμήμα του. Σύμφωνα με τον δασάρχη Διδυμοτείχου, Κύρο Κυρούδη, η στροφή του κόσμου στις ξυλόσομπες και τα τζάκια και η μείωση των εισαγωγών ξύλων από τη Βουλγαρία, οδηγεί αρκετούς σε έκνομες ενέργειες.
 
«Θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι ακόμη υπό έλεγχο, αλλά ανησυχούμε για το μέλλον. Ζητούμε την αύξηση της πίστωσης για την υλοτομία δρυοδασών, έτσι ώστε να καλύψουμε όσο μπορούμε τις ανάγκες του πληθυσμού και να μειώσουμε τη λαθροϋλοτομία που θα εξελιχθεί σε πολύ μεγάλη μάστιγα για το οικοσύστημα και την οικονομία», μας είπε ο κ. Κυρούδης.
 
Στη δυτική Μακεδονία, εκτός από τους ντόπιους λαθροϋλοτόμους, οι δασικές υπηρεσίες έχουν επιδοθεί στο κυνήγι και των... εισαγόμενων. Αλβανοί με μουλάρια, φορτηγά αυτοκίνητα, τρακτέρ και καρότσες, εξοπλισμένοι με τελευταίες τεχνολογίας αλυσοπρίονα, μπαίνουν κρυφά από δύσβατα σημεία της μεθορίου και κόβουν ξύλα, κυρίως για προσωπική τους χρήση. Πρόσφατο κρούσμα η σύλληψη δύο νεαρών Αλβανών, 29 και 32 χρόνων, οι οποίοι έκοβαν ξύλα σε παρθένο δάσος στο Τρίλοφο Καστοριάς και όπως ομολόγησαν στους αστυνομικούς, ήθελαν τα ξύλα για τα σπίτια τους, αλλά θα έδιναν κάποια μικρή ποσότητα και στους...γείτονες.
 
Στην Hπειρο πάντως η «μαφία του ξύλου» είναι... ελληνοαλβανική, αφού λαθροϋλοτόμοι είναι Eλληνες και Αλβανοί που έχουν μάλιστα... χωρίσει σε ζώνες τα δάση, στα Γιάννενα και στη Θεσπρω-τία. Eτσι, τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, πιο κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο αποψι-λώνουν οι Αλβανοί και τις πιο πεδινές οι Eλληνες.
 
Οι τεράστιες διαστάσεις που τείνει να πάρει η παράνομη υλοτομία έχουν σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες του υπ. Περιβάλλοντος, που ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου, το 2011 κατασχέθηκαν 6.644 τόνοι παράνομα υλοτομημένης ξυλείας σε ολόκληρη την επικράτεια, ποσότητα που φέτος αναμένεται να είναι αρκετά πιο αυξημένη.
 
Νόμος - εξπρές έλυσε τα χέρια των λαθρεμπόρων καυσόξυλων
 
Σε μάστιγα εξελίσσεται η παράνομη υλοτόμηση, καθώς ο νόμος «εξπρές» 4055/2012 που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο έλυσε τα χέρια των λαθρεμπόρων καυσόξυλων, αφού μετέτρεψε σε πταίσμα την ποινή για τη λαθροϋλοτόμηση αξίας μέχρι 600 ευρώ, δηλαδή περίπου 30 τόνων.
 
Την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και η λαθραία συλλογή καυσόξυλων σε όλη τη χώρα οργιάζει.
Εκτός από την οικονομική κρίση, βασικό αίτιο είναι η τροποποίηση των διατάξεων των άρθρων 268 του Δασικού Κώδικα (ΝΔ 86/1969) και 37, 38 και 39 του νόμου 3585/2007, με την ψήφιση του άρθρου 38 του νόμου 4055/2012, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης.
 
Συγκεκριμένα, μέχρι την ψήφιση στη Βουλή της δασοκτόνου τροπολογίας, το άρθρο 268 του Δασικού Κώδικα (ΝΔ 86/1969) προέβλεπε για την παράνομη υλοτομία: «...Εάν η ζημία υπερβαίνει τας χιλίας δραχμάς, ο παραβάτης τιμωρείται κατά τις διατάξεις των άρθρων 381 και 382 του Ποινικού Κώδικος».
 
Η νέα ρύθμιση -άρθρο 38 παράγραφος 2 ν. 4055/2012- προβλέπει ότι αυξάνεται στο ποσό των 600 ευρώ -από 300 ευρώ που προέβλεπε το άρθρο 268 του Δασικού Κώδικα- το όριο μέχρι του οποίου τα αντίστοιχα αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος.
 
Δηλαδή, σύμφωνα με το άρθρο 268, η παράνομη υλοτομία καυσόξυλων αξίας μεγαλύτερης από 3 περίπου ευρώ (χιλίας δραχμάς) και μέχρι 600 ευρώ θεωρούνταν πλημμέλημα και η τιμωρία για το αδίκημα ήταν οι βαριές ποινές που προβλέπονται από τα άρθρα 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα.
 
Τώρα με το άρθρο 38 (παρ. 2) του ν. 4055 το αδίκημα της λαθραίας συλλογής καυσόξυλων αξίας μέχρι 600 ευρώ μετατράπηκε σε πταίσμα.
 
Εξαιτίας της δασοκτόνου τροπολογίας, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, διακίνησης και εμπορίας καυσόξυλων σε όλη τη χώρα.
 
«Η Πολιτεία, λόγω της σημασίας των δασικών οικοσυστημάτων όφειλε να πάρει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των λαθροϋλοτομιών και την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ Νίκος Μπόκαρης και εξηγεί:
 
«Αντ' αυτού, είδαμε να ψηφίζεται μια διάταξη που δυστυχώς ''λειτουργεί'' στην αντίθετη κατεύθυνση. Η ρύθμιση αυτή οδηγεί και μάλιστα εν μέσω κρίσης στην πλήρη αποδόμηση της δικαστικής προστασίας των δασών, δεδομένου ότι η υλοτόμηση ποσότητας ξυλείας ισοδύναμης με τα 600 ευρώ αντιστοιχεί στην παράνομη υλοτομία μέχρι 15 χωρικών κυβικών μέτρων, περίπου 30 τόνων ξύλου, που πλέον θεωρείται πταίσμα. Τα δάση τώρα δέχονται τεράστια πίεση διότι το αδίκημα της λαθροϋλοτομίας τιμωρείται ελαστικότερα.
 
Αναρωτιόμαστε ποια είναι η σκοπιμότητα και η χρησιμότητα αυτής της ρύθμισης όταν είναι γνωστά τα προβλήματα και οι δυσκολίες ελέγχου του δασικού χώρου, δεδομένης της περιορισμένης διάθεσης πόρων για τον σκοπό αυτό, ιδίως σήμερα που με τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται συρρικνώνεται και περιθωριοποιείται ο δημόσιος τομέας.
 
Για την Ενωσή μας, και αυτή η αποσπασματική αλλαγή του νομικού πλαισίου γίνεται χωρίς καμιά οργανωμένη σκέψη για τις συνέπειες που προκαλεί και την ανάγκη περιορισμού ενός φαινομένου που θα εξελίσσεται προοδευτικά σε ''πλιάτσικο'' σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και μειώνονται οι ασκούμενοι έλεγχοι. Το υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για το έλλειμμα δασικής πολιτικής, την κατάσταση που διαμορφώνεται στη δασοπροστασία υπ' αυτές τις συνθήκες, και την περιορισμένη δυνατότητα των Δασικών Υπηρεσιών να διαχειριστούν και να προστατέψουν αποτελεσματικά τους δασικούς πόρους, που αποτελούν και δημόσια περιουσία».
 
newsit.gr