Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Προς πώληση των 100% των ΔΕΚΟ- Δεν κρατάει τίποτα το Δημόσιο


Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μετά από σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, καταργείται το ελάχιστο ποσοστό, το οποίο πρέπει να κατέχει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις, προκειμένου να επισπευτεί έτσι η διαδικασία αποκρατικοποίησής τους.
Η Πράξη αφορά σε, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, καθώς και τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί, από πλευράς Δημοσίου, από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Αρχών, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξασφαλίζεται η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής γνωμοδότησε σήμερα θετικά για τους προτεινόμενους για διορισμό στο ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλο (ως πρόεδρο) και Γ. Εμίρη (ως διευθύνοντα σύμβουλο), οι οποίοι προβλέπεται να διοριστούν άμεσα με υπουργική απόφαση.