Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να προσαρμοστεί

Η διαρκής παραφωνία που συνοδεύει τις δημόσιες δηλώσεις και τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει με έναν ανέφελο αυτοσχεδιασμό. Χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική, χωρίς συγκεκριμένες παραμέτρους και σταθερές, η Κουμουνδούρου αγκαλιάζει έναν πολιτικό λόγο που παραπέμπει σε πολύ μακρινές εποχές.
Φυσικά, μπορεί κανείς να δείξει… κατανόηση για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της πολιτικής προσαρμογής. Από ένα κόμμα του 3%-5%, έφτασε και ξεπέρασε το 25%, κυριαρχώντας πλήρως στον χώρο της Κεντροαριστεράς, και καθηλώνοντας το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ σε ρόλο παθητικής συνιστώσας της Κουμουνδούρου.
Η εξήγηση των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν βρίσκεται σε αυτήν ακριβώς τη δυσκολία προσαρμογής της ηγεσίας και των στελεχών του. Βρίσκεται στην αδυναμία, ηγεσίας και στελεχών να επικαιροποιήσουν τον πολιτικό λόγο και τις στρατηγικές στοχεύσεις τους. Να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνικά κοινωνία, αλλά και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για να παραμείνουμε ως ζωτικά και δραστήρια κύτταρα.
Η Κουμουνδούρου δείχνει να αγνοεί τη διαχρονική αλήθεια της ιστορικής ρήσης του Ελευθέριου Βενιζέλου πως, «όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει η στάση μας απέναντι στα πράγματα». Τα πράγματα άλλαξαν, ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο παραμένει ίδιος. Ίδιος με το πιο αρτηριοσκληρωτικό και μοιραίο για την Ελλάδα ΠΑΣΟΚ, σε κλώνο του οποίου εξελίχτηκε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

statesmen.gr