Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Τι αλλαγές έρχονται για μείωση της «μαύρης λίστας» του Τειρεσία

Τι αλλαγές έρχονται για μείωση της «μαύρης λίστας» του Τειρεσία
          
Στην αποσυμφόρηση από τη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία που περιλαμβάνει πλέον πάνω από 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες, επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και θα έχουν διαβούλευση και με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) προκειμένου να καταλήξουν στις αλλαγές που θα προωθήσουν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Vima.gr, οι αλλαγές στον Τειρεσία, θα κινούνται στην εξής κατεύθυνση:
- Εξετάζεται το ενδεχόμενο γενικής διαγραφής από το σύστημα των οφειλετών που θα έχουν εξοφλήσει το χρέος τους ως την ημερομηνία στην οποία θα ενεργοποιηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του Τειρεσία. Επιπλέον είναι πιθανόν να μην εγγράφονται στις μαύρες λίστες όσοι επαγγελματίες περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων λόγω της μη απόδοσης χρημάτων που τους οφείλει το Δημόσιο.
-Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης κατά ένα έτος του χρόνου τήρησης από τις τράπεζες των στοιχείων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εφόσον αυτές έχουν τακτοποιηθεί, ο πολίτης θα παραμένει στις λίστες για έναν χρόνο αντί για δύο που ισχύει σήμερα, ενώ για τις διαταγές πληρωμής αναμένεται ο περιορισμός του χρόνου στα δύο από τρία χρόνια.
- Αναμένεται μείωση του ορίου εγγραφής στις λίστες του Τειρεσία στα 1.000 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα. Επίσης δεν θα καταχωρούνται οφειλές που έχουν τακτοποιηθεί εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τις 5.000 ευρώ και ο οφειλέτης δεν ξεπερνά τις τρεις καταχωρίσεις συνολικά. Σήμερα το όριο είναι 3.000 ευρώ.
-Αναμένονται αλλαγές και στο καθεστώς που διέπει τις μεταχρονολογημένες επιταγές ώστε να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στον οφειλέτη να αποπληρώσει τα χρέη του. Σήμερα μια επιταγή σφραγίζεται αν δεν έχει αντίκρισμα σε 16 ημέρες. Μελετάται η αύξηση του χρονικού ορίου στις 30 ημέρες

eklogika.gr