Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Πελοπόννησος / Φωτιές: Σύσκεψη τώρα στην περιφέρεια, με συμμετοχή Λυκουρέντζου

Σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη Τρίπολη, για έναν πρώτο απολογισμό της καταστροφικής μανίας της πυρκαγιάς στην Αρκαδία -που καίει για τέταρτη ημέρα σήμερα-, πραγματοποιείται, στις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, τοπικών φορέων και τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, βουλευτή Αρκαδίας Ανδρέα Λυκουρέντζου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 40.000 στρέμματα δάσους και αγροτικής γης έχουν γίνει στάχτη. Σπίτια και αγροικίες έχουν καεί, ελαιόδεντρα έχουν γίνει στάχτη. Τα περισσότερα δέντρα είχαν φυτευτεί μετά τη φωτιά του 2007 και αυτή η δεύτερη φωτιά θα είναι το καθοριστικό «χτύπημα».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωριά στην Αρκαδία - Αναζωπυρώσεις σε αρκετές εστίες
Το μεγάλο πύρινο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική είναι αυτό στη Μεγαλόπολη. Εδώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά στην περίπτωση του χωριού Μαλωτά (όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη) ήταν η αιτία να μην καούν σπίτια.
Οι φλόγες είχαν πλησιάσει στην είσοδο του χωριού, αλλά την τελευταία στιγμή ο άνεμοι άλλαξε φορά και η φωτιά απομακρύνθηκε!
Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών τόσο στην Αρκαδία, όσο και στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο του ελέγχου και της κατάσβεσης.
Σοβαρότερη είναι η αναζωπύρωση της φωτιάς που έχει σημειωθεί από τα Μαλλωτά προς την Παλαιόχουνη, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, προκειμένου να την ελέγξουν.
Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών και της περιφέρειας Πελοποννήσου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές και τα χωριά της Αρκαδίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης από το Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης.
Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και εδώ. Έχουν καεί σπίτια κι αγροικίες, έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρων. Τα περισσότερα από αυτά είχαν φυτευτεί μετά τη φωτιά του 2007. Μόνο στο Λεοντάρι έχουν καεί επίσης εκατοντάδες αιγοπρόβατα και βοοειδή, ενώ όσα έχουν καταφέρει να επιζήσουν δεν έχουν να φάνε, αφού κάηκαν οι ζωοτροφές!

Σαρανταοκτάωρη προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, ο 45χρονος που συνελήφθη χθες από άνδρες της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής.

Ο 45χρονος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης κι έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή.