Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Παναγιωτόπουλος: Παραιτήθηκα γιατί έχω γίνει ζήτουλας

Προσπάθεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος που μας οδηγεί στο «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και στην Αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζει την παραίτηση του, την πρώτη αιρετού μετά τις πρόσφατες δραματικές μειώσεις των ΚΑΠ, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν διστάζει να πει ότι έχει «γίνει ζήτουλας» για να καταφέρει να πληρώσει τους υπαλλήλους του, προσθέτοντας ότι προτιμάει να κάνει το μητροπολίτη και να διοργανώνει εράνους ώστε αντί να τον βρίζουν όπως σήμερα, να του φυλάνε το χέρι, ενώ μιλάει για τα «αυτιστικά του Παπανδρέου» που έβαλαν το ασυμβίβαστο στους δημάρχους. Παράλληλα παραδέχεται ότι υπήρξε κακοδιαχείριση από τους αιρετούς αλλά όχι «να με βάζετε στην ίδια μοίρα με τον Τσοχατζόπουλο. Είναι άλλο πράγμα να «φας» μια βάρκα και άλλο ένα υποβρύχιο», τονίζει.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Α. Παναγιωτόπουλου στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:


Κύριε δήμαρχε, πώς αποφασίσατε να προχωρήσετε σε αυτήν την κίνηση, να θέσετε την παραίτησή σας στη διάθεση της ΚΕΔΕ;
Πρότεινα στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας να έχουμε μια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και των μορφών διαμαρτυρίας προς την κεντρική εξουσία, και να καταλήγουμε με τις παραιτήσεις μας προς το προεδρείο της ΚΕΔΕ.
Υποβάλλω, λοιπόν, πρώτος σήμερα την παραίτησή μου προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, έτσι ώστε να φτάσουμε -με το που θα κλείσουν οι δήμοι και θα βγούμε στους δρόμους μετά το Έκτακτο Συνέδριο στις 30 Αυγούστου- η ΚΕΔΕ να έχει στα «χέρια» της 325 παραιτήσεις δημάρχων και να τις παραδώσει στον κ. υπουργό Εσωτερικών ως μέσο πίεσης.
Αλλιώς;
Αλλιώς, έτσι όπως πάει η κατάσταση, με τους μειωμένους ΚΑΠ, οι δήμοι θα κλείσουν από μόνοι τους. Είναι λογικό. Δεν μπορεί η κυβέρνηση που κάνει ελεγχόμενη, εσωτερική χρεοκοπία, μέχρι την επίσημη ανακοίνωσή της, να παρασύρει και όλους εμάς κοντά της. Ούτε να μοιραστούμε τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση του ελληνικού κράτους.
Κύριε δήμαρχε, μιλάτε για κακοδιαχείριση και διαφθορά στο κεντρικό κράτος, ωστόσο, όπως λένε οι εκθέσεις του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για παράδειγμα, τα δύο τελευταία χρόνια, οι δήμοι δεν είναι αμέτοχοι σε αυτό. Μάλιστα, αναδεικνύονται και... πρωταθλητές.
Πόσο διαχειρίζεται η Αυτοδιοίκηση τα χρήματα του ελληνικού κράτους; Το 4%. Είναι σαν να με βάζετε στην ίδια μοίρα με τον Τσοχατζόπουλο. Είναι άλλο πράγμα να «φας» μια βάρκα και άλλο ένα υποβρύχιο. Δεν μπορεί να λέμε ότι όλοι τρώμε ψάρια, και ο ένας να τρώει γαύρο και ο άλλος αστακούς και συναγρίδες.
Θέλετε, με λίγα λόγια, να μου πείτε πως δεν είναι το ίδιο; Κακοδιαχείριση ή διαφθορά είναι και τα δύο.
Δεν τα αναθεματίζω ή λέω ότι είναι τα ίδια. Σαφώς, υπήρξε κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση εκ μέρους των αιρετών. Δεν ευθυνόμαστε, όμως, εμείς για το σύνολο της κατάντιας του ελληνικού κράτους.
Πέραν, όμως, των μειώσεων στους ΚΑΠ, η κεντρική κυβέρνηση προχώρησε και σε μειώσεις στις αντιμισθίες των αιρετών. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Να ξέρετε. Δεν μπήκα στην Αυτοδιοίκηση για να κάνω το «επάγγελμα» του δημάρχου. Δεν εξαρτώμαι από κανένα κόμμα. Δε με θέλει κανένα κόμμα. Είμαι γιατρός, και όταν μπήκα στην Αυτοδιοίκηση, παράλληλα άνοιξα και το ιατρείο μου. Και οι φορολογικές δηλώσεις μου είναι πάντα δημόσιες. Δεν κρύβω τίποτε.
Δεν μπορεί, όμως, να έχω φορολογική δήλωση το 2010 150.000 ευρώ και το 2011 25.000 ευρώ, διότι τα «αυτιστικά του Παπανδρέου», Ραγκούσης, Στεφάνου και λοιποί, μας έβαλαν το ασυμβίβαστο, να μην μπορούμε να δουλέψουμε, με αποτέλεσμα να γίνουμε οι πένητες της κοινωνίας, να μας οδηγούν στο να γίνουμε ζήτουλες. Έτσι τον θέλουν τον αιρετό; Να μας το πουν για να καταλάβουμε και εμείς.
Με την παραίτησή σας, δε θεωρείτε πως εγκαταλείπετε το καράβι και επιβαρύνετε τους πολίτες;
Μα πώς να τα βγάλω πέρα; Σήμερα δεν βγήκαν τα απορριμματοφόρα στο δήμο.
Γιατί;
Δεν έχω χρήματα για πετρέλαιο. Αναγκάστηκα να κόψω κάτι από τους υπαλλήλους για να βάλω πετρέλαιο και να βγουν αργότερα στους δήμους ή αύριο. Θα δούμε. Μην παίρνω κι όρκο!
Το ξέρετε ότι πήρα ΚΑΠ Ιουλίου, τους μειωμένους, 170.000 ευρώ για τη μισθοδοσία, ενώ χρειάζομαι 225.000 ευρώ; Πως έχω γίνει ζήτουλας και μαζεύω τα λεφτά από γύρω για να καταφέρω να μαζέψω τα χρήματα για την πληρωμή των υπαλλήλων μου ώστε να μην πέσουν στην ένδεια;
Να κάνω κοινωνικό έργο; Με τι χρήματα; Δεν πάω να κάνω το μητροπολίτη καλύτερα, να γυρνάω και να κάνω εράνους και να είμαι μακάριος, ελεήμων και... Κύριε, ελέησον; Τουλάχιστον, σε αυτήν την περίπτωση θα μου φυλάν το χέρι, και θα αποφύγω το βρισίδι που τρώω τώρα.
Δηλαδή, για παράδειγμα, οι κοινωνικές δομές δε λειτουργούν; Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;
Άλλη πονεμένη ιστορία. Μαζεύουμε δεκάευρα από τους φιλότιμους αλλά απλήρωτους εδώ και επτά μήνες, εργαζομένους του προγράμματος για να βάλουμε βενζίνη και να κινηθεί έστω ένα αυτοκίνητο. Έχω τέσσερα και κάθονται, και τα κοιτάμε. Τι ωραία!
Πρόβλημα στους παιδικούς σταθμούς;
Οι παιδικοί μας μπήκαν, ευτυχώς, στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Δουλεύουν κανονικά. Μέχρι τώρα, μην παίρνω κι όρκο για περαιτέρω με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. Το θέμα είναι πως δεν ξέρουμε τι ξημερώνει αύριο. Ούτε η ίδια η κυβέρνηση ξέρει, άλλωστε.
Φαύλος κύκλος, λοιπόν...
Ναι. Είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο. Εγώ βλέπω πως το πάνε να περάσουν οι αμερικανικές εκλογές, να κερδίσει ο Ομπάμα, και μετά να μας πουν αλά Τρικούπη: «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν». Όταν βλέπεις ότι χρεοκοπούν το υγειονομικό σύστημα, την παιδεία, πάνε να χρεοκοπήσουν την Αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά χρεοκοπούν το μισό κράτος. Τι μένει μετά; «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν».