Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Προσοχή στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, λέει η UEFA

Η Ευρωπαική ομοσπονδία κρούει τον «κώδωνα κινδύνου» σ όλους τους νέους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (twitτer, facebook κ.λπ.) καθώς με την οικονομική κρίση που υπάρχει, η ανάγκη για εύκολο χρήμα, καθιστά τους παίκτες , ευάλωτους στο «στήσιμο αγώνων». Ειδικά οι νεαροί ποδοσφαιριστές μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν υποχείρια επικίνδυνων ατόμων ακόμη και εγκληματιών, με στόχο την εκμετάλλευση των προσωπικών τους στοιχείων απο το facebook!!!
Γι αυτό πρέπει να αποφεύγουν να δημοσιεύουν ευαίσθητα προσωπικά τους στοιχεία τα οποία μπορούν άμεσα ή και μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν απο διάφορους επιτήδειους και να τους «εξαναγκάσουν»σε χειραγώγηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Μέσω της κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετά εύκολο να μάθει κάποιος ποιά είναι η οικογένεια ενός ποδοσφαιριστή,με ποιούς κάνει παρέα ,τους φίλους του και οτιδήποτε άλλο θεωρήσει οτι μπορεί να τον βοηθήσει στο …έργο του !
Προσφατα ο συντονιστής της Πειθαρχικής υπηρεσίας της ΟΥΕΦΑ, Γκρέιαμ Πίκερ πήγε στην Εσθονία που διεξαγόταν η τελική φάση του Ευρωπαικού πρωταθλήματος Νέων – να μη ξεχνάμε οτι η εθνική Ελλάδος πέτυχε μία μεγάλη διάκριση, φθάνοντας έως τον τελικό, ασχέτως αν ηττήθηκε με 1-0 απο την κορυφαία Ισπανία. Κι εκεί ο κ.Πίκερ μίλησε στα νέα παιδιά, δίνοντάς τους το στίγμα της επικινδυνότητας να παρέχουν τα προσωπικά τους στοιχεία δια μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης…Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Πίκερ «η βιομηχανία του στοιχήματος είναι σχετικά περίπλοκη. Όμως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ξέρουν πως να χειραγωγούν καταστάσεις.Υπάρχουν αγώνες σε διάφορα ευρωπαικά πρωταθλήματα που χειραγωγούνται για στοιχηματικούς σκοπούς και η προσπάθειά μας να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο είναι έντονη και σκληρή».
Η Ευρωπαική ομοσπονδία ουσιαστικά κάθε χρόνο διοργανώνει γύρω στα 1800 παιχνίδια , ενω αν δούμε τι γίνεται και στα 53 εθνικά πρωταθλήματα των χωρών-μελών της,τότε τα παιχνίδια που διεξάγονται ετησίως ξεπερνούν σίγουρα τα 30.000!!!
Σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ και τις έρευνες της, υπάρχουν άτομα επικίνδυνα που έχουν εμπλοκή ακόμη και με το οργανωμένο έγκλημα..Οπότε αν κάποιος νεαρός ποδοσφαιριστής κάνει το …λάθος και πέσει στην παγίδα τους για να βγάλει εύκολα και δίχως κόπο χρήματα,τότε θα πρέπει να γνωρίζει οτι θα τον έχουν στο χέρι τους , πιθανότατα για όλη του τη ζωή!!
Έτσι λοιπόν οι παίκτες μίας ομάδας θα πρέπει να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, και αν αντιληφθούν κάτι το περίεργο να ειδοποιούν την διοίκηση ή και την αστυνομία…Δυστυχώς οι καιροί είναι χαλεποί…

ΜΑΝΟΣ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ / statesmen.gr