Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η εφημερίδα Guardian στους Αγώνες της Νεμέας

πηγή protothema.gr / guardian.co.uk

Οι Νέμεοι Αγώνες ανήκαν στους τέσσερις πανελλήνιους αγώνες, το λεγόμενο κύκλο των ιερών πανελληνίων αγώνων, που διοργανώνονταν στην Ελλάδα. Μαζί με τους Ολύμπιους στην Ολυμπία, τους Ίσθμιους στην Κόρινθο, τους Πύθειους (στους Δελφούς), η Νεμέα ήταν η τέταρτη πόλη που τους φιλοξενούσε.
Σε κάθε έναν από αυτούς τους τέσσερις τόπους, εναλλάξ κάθε χρόνο και για αρκετό χρονικό διάστημα, μια ιερή εκεχειρία σταματούσε κάθε πόλεμο και κάθε εχθροπραξία και όλοι οι Έλληνες δήλωναν παρουσία, αναγνωρίζοντας την κοινή ανθρώπινη υπόστασή τους. Αυτή η παρότρυνση για ειρήνη, μολονότι περιοριζόταν σε λίγες μέρες κάθε χρόνο, είναι η πρώτη που εμφανίζεται στην ιστορία της ανθρωπότητας σε διεθνές επίπεδο συστηματικά και τακτικά.
Εδώ και κάποια χρόνια οι αγώνες έχουν αναβιώσει με την υποστήριξη της UNESCO και του υπουργείου Πολιτισμού. Στην επιτροπή της διοργάνωσης βλέπει κανείς επιφανή ονόματα, όπως ο Ιταλός συγγραφέας Umberto Eco.
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian, Kevin Rushby, στο ρεπορτάζ του για τους αγώνες προτρέπει μια «άλλη» οπτική. «Αν δεν νιώθετε τόσο ενθουσιασμένοι για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, ίσως μπορείτε να βρείτε τον ενθουσιασμό σας βιώνοντας την πραγματική εμπειρία των αρχαίων αγώνων. Ψάχνω να βρω το Ολυμπιακό Πνεύμα σε ένα χωριό κοντά στην Κόρινθο στην Πελοπόννησο, τη Νεμέα. Η ανακάλυψη του αρχαίου σταδίου, και το πανέμορφο τουνελ το 1978 οδήγησε στην αναβίωση των αγώνων. Όλοι μπορούν να παραστούν, δεν υπάρχουν εισιτήρια. Χωρίς διαφημίσεις, χωρίς σπόνσορες, ο καθένας μπορεί να τρέξει με αίτηση on-line, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Χωρίς λάμψη και φλας, παρακολουθείς αγώνες στην ύπαιθρο, ακριβώς όπως τους πραγματοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει. Δεν υπάρχει χρηματικό έπαθλο.»
Ο δημοσιογράφος ενθουσιασμένος, περιγράφει την εμπειρία ως μια «αυθεντική αρχαία εμπειρία όπου η Νίκη είναι θεότητα και όχι μάρκα παπουτσιού».
Οι αγωνιστές είναι από 4 έως και 100 ετών και έρχονται από όλο τον κόσμο για να βιώσουν αυτή την εμπειρία. Με απλά πλάνα το video του Guardian είναι εδώ για να μας θυμίσει τις πραγματικές κλασσικές αξίες του αθλητισμού που αναβιώνουν στη δική μας Νεμέα.
Δείτε εδώ το βίντεο.

pietris.wordpress.com