Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ψηλά στο Χελυδόρι τιμούν τον Προφήτη Ηλία στην ομώνυμη ιστορική Μονή Ζαχόλης


Με κατάνυξη, θρησκευτική λαμπρότητα και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πιστών εορτάζει τον προστάτη της , Προφήτη Ηλία , η ομώνυμη ιστορική Μονή Ζαχόλης , που βρίσκεται ψηλά στο Χελυδόρι. Την παραμονή της εορτής, πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός και Αρτοκλασία, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και συλλειτούργησαν οι ιερείς της περιοχής, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πετρου Τατούλη. Το ενδιαφέρον του κ. Τατούλη για το μοναστήρι είναι μεγάλο καθώς πρόσφατα και ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση από το ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 του έργου Στερέωση και αποκατάσταση βόρειας και τμήματος δυτικής πτέρυγας κελιών της Μονής συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.800.000,00 €. Η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Ζάχολης είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του 2002 στην Κορινθία.
Άξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Τατούλης είχε επισκεφθεί τον Προφήτη Ηλία και πριν μια δεκαετία περίπου όταν Υπουργός Πολιτισμού στην Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή
Σήμερα κατά την θεία Λειτουργία για τον Προφήτη Ηλία, παραβρίσκονται πλήθός πιστών που έχουν συρρεύσει , στο μοναστήρι , για να τίμήσουν τον Άγιο, από το Δερβένι , το Χελυδόρι , τα γύρω χωριά και όχι μόνο.-
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις τελετές απουσίαζε η Δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, κάτι που σχολιάστηκε από τους πιστούς.
Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν ένας εξέχων Ισραηλίτης προφήτης του Θεού. Ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ που πιθανόν ονομαζόταν Θέσβη. Κατοικούσε στη γη Γαλαάδ και έδρασε στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ, κατά τον 9ο-10ο αιώνα π.Χ.. Ο Ηλίας υπήρξε εξαιρετικά δραστήριος, δυναμικός και θαρραλέος προφήτης, ενεργώντας ως αντιπρόσωπος του Θεού.
Είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, κάνοντας τους Ισραηλίτες με μια φωνή να πουν: «Αληθώς Κύριος ο Θεός, αυτός ο Θεός» (Βασιλειών Γ ιη' 39.). Δηλαδή, αληθινά! Ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, αυτός είναι ο μόνος πραγματικός και αληθινός Θεός. Ο Ηλίας, επίσης, είναι εκείνος που με τη γλώσσα του εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε ο ουρανός για τρεισήμισι χρόνια. Είναι εκείνος που ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και κατέκαυσε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας. Είναι εκείνος που στο όρος Χωρήβ είδε τον Θεό, όσο είναι δυνατό, βέβαια, να Τον δει άνθρωπος. Είναι εκείνος που έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφού άφησε συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο. Τέλος, είναι εκείνος που στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.
Όλα αυτά δείχνουν με πόσο ζήλο υπηρέτησε ο προφήτης Ηλίας το θέλημα του Θεού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 20 Ιουλίου, οπότε και πιστεύεται ότι αναλήφθηκε στους ουρανούς.