Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Παραιτήθηκε ο Νικολόπουλος - – Νέος υφυπ. Εργασίας ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Μερικές μόλις ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Σαμαρά από 179 βουλευτές, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του.
«Μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Νικολόπουλος, βουλευτής Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας.
Νέος υφυπουργός Εργασίας ορίστηκε με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «άδειασε» τον αποχωρήσαντα υφυπουργό, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκίνησαν ακόμη και ότι «δεν είναι όλοι για τα δύσκολα»!
Κύκλοι της κυβέρνησης διαρρέουν ότι οι λόγοι της παραίτησης του κ. Νικολόπουλου, εδράζονται στις αρμοδιότητές του και στη μη συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, τις οποίες ο ίδιος ο κ. Νικολόπουλος διέψευσε παραπέμποντας στο ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων του.
Ωστόσο, ο βουλευτής και πρώην τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, εκφράζει με την επιστολή του την προσωπική του πεποίθηση, «πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή».
Η παραίτηση του κ. Νικολόπουλου, αποτελεί την τρίτη κατά σειρά απώλεια της κυβέρνησης, από την πρώτη ημέρα ανάληψη των καθηκόντων της, και ήδη προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια από τα άλλα κόμματα, για ψευδή διαπραγμάτευση .
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος καθώς είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Νικολόπουλου για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του που ο ίδιος έθεσε και τον κάλεσε να συζητήσουν δια ζώσης. Η συζήτηση «κάηκε», καθώς ήδη είχε διαρρεύσει η παραίτησή του και η επιστολή που ο βουλευτής της ΝΔ είχε ετοιμάσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υπήρχε κόντρα του κ. Νικολόπουλου με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς και ότι ο παραιτηθείς υφυπουργός Εργασίας είχε διαμαρτυρηθεί στον κ. Σαμαρά για τις «ψαλιδισμένες» αρμοδιότητες που του είχε «παραχωρήσει» ο πολιτικός προϊστάμενός του.

Πάντως, ο κ. Νικολόπουλος, υποστηρίζει ότι παραμένει «στρατιώτης» της ΝΔ, στο πλευρό του κ. Σαμαρά και ότι καταλαβαίνει ότι εάν καταψήφιζε τον προϋπολογισμό θα διαγραφόταν από τη ΝΔ, το οποίο δεν είναι μέσα στις προθέσεις του.

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για την παραίτηση Νικολόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε: «Δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Χρόνος για τον κ. Νικολοπουλο να έχει τσακωθεί με τον υπουργό του, δεν υπήρξε. Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν ξεκίνησε ακόμη και μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και ο Ν. Παναγιωτόπουλος έχει αναλάβει ήδη τα καθήκοντα του».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν επιβεβαιώνεται «η διαρροή ότι ο κ. Σαμαράς είναι έξαλλος από την συμπεριφορά», ο κ. Κεδίκογλου απάντησε: «Δεν έχω τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αυτό είναι όλο».
Η επιστολή παραίτησης του Νίκου Νικολόπουλου
«Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.
Εύχομαι να κάνω λάθος. Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της.
Άπαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε "καρέκλα" πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη, την άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.
Άπαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το "εδώ στα δύσκολα". Το επαναλαμβάνω και σήμερα.

Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία, απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα. Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς για την σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας. Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους».
Αντιδράσεις κομμάτων
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ –EKM :
«Η στάση του κ. Νικολόπουλου αναδεικνύει το αυτονόητο που θα έπρεπε να πράξουν όσα στελέχη της κυβέρνησης σέβονται τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις έναντι των ψηφοφόρων τους. Αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η επαναδιαπραγμάτευση εγκαταλείφθηκε την ημέρα των εκλογών».
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης σχολίασε:
«Σήμερα συνέβη το αδιανόητο. Υπουργός της κυβέρνησης ψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της και αμέσως μετά παραιτείται ισχυριζόμενος την αδυναμία του να υπηρετήσει άλλα από αυτά που διακήρυττε ως τομεάρχης υπουργείου Εργασίας.
Έτσι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι η διαπραγμάτευση ήταν προεκλογικό παραμύθι που εγκαταλείπεται από την 1η ημέρα λειτουργίας της κυβέρνησης. Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, ο ελληνικός λαός με αμηχανία αλλά και με οργή αναρωτιέται ποιος κοροϊδεύει ποιόν και για πόσο ακόμα;
Είναι προφανές ότι ο κ. Νικολόπουλος επιβάλλεται να εξηγήσει πλήρως, άμεσα τι ακριβώς ζήτησε η τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αποδέχτηκε η κυβέρνηση ώστε να οδηγηθούν οι σχέσεις τους σε διαζύγιο.
Για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ αυτή είναι μόνο η αρχή του ξηλώματος του πουλόβερ. Προειδοποιήσαμε εγκαίρως τους Έλληνες γι’ αυτά που έρχονται. Η σημερινή εξέλιξη μας επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά.»
Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε δύο εβδομάδες παραιτήσεις τριών υπουργών, δημιουργούν παγκόσμιο ρεκόρ, άξιο να καταγραφεί στα ρεκόρ Γκίνες. Αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, είναι εύκολο να φανταστεί ο οποιοσδήποτε τι έχει να γίνει στην Κυβέρνηση το απομεσήμερο».

Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, σχολιάζει:
«Ελάχιστες ώρες χρειάστηκαν από την ψήφο εμπιστοσύνης για να αρχίσει η κατάρρευση αυτής της Κυβέρνησης.
Αποδεικνύεται ότι τα τρία κόμματα που συγκροτούν την Κυβέρνηση υφάρπαξαν την ψήφο του Λαού, τάζοντας επαναδιαπραγμάτευση, η οποία οδηγήθηκε στις καλένδες. Ο κύριος Νίκος Νικολόπουλος δεν μπορούσε να είναι περισσότερο σαφής και σίγουρα δεν ανήκει στη «λαϊκίζουσα» αντιπολίτευση».
Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά ορίζονται Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας και Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κόμματος ο δημοσιογράφος κ. Σπύρος Καπράλος.