Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Τώρα αρχίζει το ματς

Γράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης 

“ΔΕΝ υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μελών κρατών της ΕΕ και όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, εργάστηκαν, ώστε να υπάρξει λύση, στη βαθιά κρίση που περνούν αρκετά από τα κράτη της ευρωζώνης. Ας μην πανηγυρίζουμε λοιπόν για το αν νίκησαν η Ιταλία και η Ισπανία και έχασε η Γερμανία, όπως εδώ και τρεις ημέρες ακούσθηκε και γράφτηκε στα ΜΜΕ. Όλοι μαζί εργαζόμαστε για το καλό της Ευρώπης και στόχος είναι να ξεπεράσουμε το συντομότερο την κρίση”.

Ο ΖΟΣΕ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε πάρει τον λόγο λίγο μετά τον Φαν Ρομπάι στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Με τον τρόπο αυτό, έστελνε μήνυμα στην Ανγκελα Μέρκελ και τους Γερμανούς ευρωβουλευτές ότι η ” Κομισιόν, είναι παρούσα και κρατά ουδέτερη στάση, αναφορικά με όλα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα”.
 Τέλος, από την πλευρά του, ο Φαν Ρομπάι, υπογράμμισε σε έντονο ύφος ότι ” οι συμφωνίες των Βρυξελλών υπογράφηκαν απ΄ όλα τα κράτη. Δεν μπορεί άλλα να λένε, λοιπόν, οι Πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Φιλανδίας, στη Σύνοδο Κορυφής και άλλα να υποστηρίζουν γυρίζοντας στις πατρίδες τους”.
ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ αυτό, οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και η παρουσίαση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου, από το Δημήτρη Χριστόφια με το πρόγραμμα προτεραιοτήτων για το εξάμηνο που ξεκίνησε, έδωσαν το στίγμα της πορείας της ευρωπαϊκής ένωσης έως τα τέλη, τουλάχιστον, του 2012.
ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, θα είναι και η Ελλάδα, δεδομένου ότι, το ισπανικό και ιταλικό πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε με επιτυχία στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις υπογραφές έως τις 20 Ιουλίου.
Στο σημείο αυτό, δεν πρέπει όμως να διαφεύγουν της προσοχής και συγκεκριμένα γεγονότα που ακολούθησαν τη Σύνοδο Κορυφής και το παρασκήνιό τους.
ΣΤΗΝ Ισπανία, ο Μαριάνο Ραχόι προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις και την αξιοποίηση της βοήθειας των 100 δις ευρώ για τα χρέη των τραπεζών και την επανακεφαλοποίησή τους, έχοντας σύμμαχο τον Ρουμπακάλμπα! Ανοιχτή συμφωνία των Σοσιαλιστών με δήλωση και στήριξη στην κυβέρνηση μια μόλις ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
ΣΤΙΣ Βρυξέλλες, έσπευσαν και πήγαν να υποστηρίξουν τον Μάριο Μόντι, οι Πρόεδροι των κεντροαριστερών κομμάτων με τον Μπερσάνι και Βέντολα, Ντι Πιέτρο ( Πράσινοι και Ιταλία των αξιών) ενώ θετική θέση είχαν πάρει οι Χριστιανοδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα με τον Μπερλουσκόνι και τον Αλφάνο. Ο Μόντι, τους ευχαρίστησε όλους στη Βουλή και τη Γερουσία την Τρίτη, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές μαζί με τα εργασιακά !
ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του, ο Μόντι, για “φιλικές σχέσεις με τη Γερμανία και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα ” υποδέχθηκε την Τετάρτη στη Ρώμη την Ανγκελα Μέρκελ ! Συνοδευότανε από ένα επιτελείο υπουργών εξωτερικών, εμπορίου και ανάπτυξης, μαζί με εκατό περίπου επιχειρηματίες για τα …περαιτέρω!..
ΠΑΝΥΓΗΡΙΖΑΝ όμως, στο Στρασβούργο οι φίλοι ευρωβουλευτές της Ιρλανδίας του Έντα Κένυ, γιατί μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, η χώρα τους επέστρεψε στις αγορές. Ένα μικρό θαύμα μιας πολικής, όπου ” η αντιπολίτευση βοήθησε και δεν καταστρατήγησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης “ όπως μας είπαν οι φίλοι Ιρλανδοί.
Ο ΜΠΑΡΟΖΟ απαντώντας στα επιθετικά σχόλια των Άγγλων ευρωβουλευτών για ” τη βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες” ξεσπάθωσε λέγοντας ότι ” οι αγγλικές κυβερνήσεις, έχουν δώσει στις τράπεζές τους περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο κράτος της ΕΕ”.
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ με τις πιο πάνω χαρακτηριστικές λεπτομέρειες, μια ακόμα επισήμανση : στις Βρυξέλλες κύριο θέμα συζήτησης στην “ατζέντα” ήταν η Ιταλία και η Ισπανία. Με σύμμαχο, έστω στο παρασκήνιο, τον Φρανσουά Ολλάντ, άνοιξε ο δρόμος και για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι, τον Οκτώβριο, κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο Κορυφής , η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με πολλούς πλέον συμμάχους (Μόντι, Ραχόι, Κοέλιο, Κένυ, κ.α) θα βρίσκεται στο επίκεντρο του Συμβουλίου. Ασφαλώς τότε η διαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου και της Δανειακής σύμβασης θα αποτελέσουν κυρίαρχο θέμα.
Επηρεασμένοι κάποιοι από το πρόσφατο ποδοσφαιρικό “ Euro” ήθελαν να μπει “γκολ” από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, χωρίς καν να έχει αρχίσει το ματς. Παραβλέποντας, εσκεμμένα, ότι ο τελικός παιζότανε ανάμεσα σε Ισπανία και Ιταλία, με τη Γερμανία θεατή και Πορτογάλο διαιτητή !.. Τον Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

statesmen.gr