Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Εσωκομματικές αναταράξεις έφερε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η σύνθεση της κυβέρνησης

Αναταράξεις φαίνεται να προκαλεί στο εσωτερικό ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας η ανακοίνωση των ονομάτων των στελεχών των κομμάτων  που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.  Πολλοί βουλευτές σε συζητήσεις που είχαν, εξέφραζαν έκπληξη για ορισμένα στελέχη. Στο ΠΑΣΟΚ, αναταράξεις προκάλεσε τη προσωπική επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να τοποθετήσει πολύ χαμηλού προφίλ, προσωπικούς «φίλους» του όπως αναφέρουν στελέχη, για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα ενοχλημένη φέρεται να δηλώνει η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, διότι ο κ. Βενιζέλος δεν έβαλε «βέτο» στην επιλογή του Θ. Παπαθεοδώρου, στο υπουργείο Παιδείας, καθώς ως πρύτανης ήταν από τους βασικότερους πολέμιους της μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ. Οι πληροφορίες λένε ότι η ίδια θεωρεί πως δέχεται εσωκομματικό πολιτικό πόλεμο και μάλιστα ότι έχει απειλήσει με αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ...
Αρκετά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος αποδέχθηκε συμμετοχή σε μια «γαλάζια κυβέρνηση», μια κυβέρνηση που την χαρακτηρίζουν σκληρή δεξιά κομματική κυβέρνηση< «πλυντήριο» της κυβέρνησης Καραμανλή.
Η κριτική όμως που ακούγεται στους διαδρόμους από τα περισσότερα κομματικά χείλη είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέδειξε για στελέχη της κυβέρνησης προσωπικούς φίλους εκ των οποίων κάποιοι είναι και «τριτοκλασάτοι», ενώ τουλάχιστον η ΔΗΜΑΡ υπέδειξε πρόσωπα εκτός του πολιτικού της χώρου αλλά ευρύτερου κοινωνικού κύρους. Και ότι αυτό προϊδεάζει για το νέο ΠΑΣΟΚ που ετοιμάζει ο κ. Βενιζέλος...

Αναταράξεις φαίνεται να προκαλεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η ανακοίνωση των ονομάτων των στελεχών του κόμματος που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Πολλοί βουλευτές σε συζητήσεις που είχαν, εξέφραζαν έκπληξη για ορισμένα στελέχη. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι προς το παρόν οι αντιδράσεις αυτές δεν θα εξωτερικευτούν, ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της κυβέρνησης. Τη στήριξη των βουλευτών στην κυβέρνηση, επρόκειτο να ζητήσει και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς κατά την ομιλία του το απόγευμα προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω της εισαγωγής του κ. Σαμαρά στο νοσοκομείο εσπευσμένα σήμερα, προκειμένου αύριο να υποβληθεί σε επέμβαση στο μάτι (αποκόλληση αμφιβληστροειδούς)
Εκτιμάται, πάντως, ότι το μεγαλύτερο εσωκομματικό θέμα το οποίο ενδέχεται να προκύψει, έχει να κάνει με τη μη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κυβερνητικό σχήμα. Ο βουλευτής της ΝΔ φέρεται να αρνήθηκε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος που του πρότεινε ο πρωθυπουργός, με προϊστάμενό του τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Ευ. Λιβιεράτο (επιλογή ΠΑΣΟΚ). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να τον διευκολύνει, ωστόσο ο βουλευτής αρνήθηκε.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν ότι η πρόταση ήταν υποτιμητική και προέβαλαν το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ο πρώτος βουλευτής στη Β' Αθηνών και ο άνθρωπος που έβαλε στην ατζέντα της ΝΔ το περιβάλλον, να είναι υφιστάμενος ενός υπουργού που δεν εξελέγη. Πάντως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει ζήτημα και προς το παρόν οι τόνοι είναι χαμηλοί, παρά την πικρία του βουλευτή.
Ενοχλημένος φέρεται να είναι και ο Β. Πολύδωρας, ο οποίος θεωρούσε ότι θα συνέχιζε στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, αξίωμα για το οποίο από τη ΝΔ προωθείται τελικά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προσπαθήσει σήμερα να βάλει τέλος στις δυσαρέσκειες και να ανατρέψει το όποιο δυσάρεστο κλίμα διαμορφώνεται, ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα εν όψει των κρίσιμων νομοσχεδίων που έρχονται μέσα στο καλοκαίρι.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προωθήσει και αλλαγές στο κόμμα. Συγκεκριμένα, με βάση το νέο σχεδιασμό, ο Γιάννης Μιχελάκης αναμένεται να αναλάβει τη θέση του γραμματέα της ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης να αναλάβει το ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ γραμματέας της ΚΟ αναμένεται να αναλάβει ο βουλευτής Καρδίτσας Κ. Τσιάρας.
Παράλληλα κι άλλες αλλαγές αναμένονται άμεσα και σε συγκεκριμένα πόστα στο κόμμα, τα οποία κατείχαν στελέχη που πλέον κατέχουν κυβερνητικά πόστα, όπως ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μαξ. Χαρακόπουλος και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Αθ. Σκορδάς.