Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η Μέρκελ και ο… Τζέσε Όουενς

Έχετε καμία αμφιβολία ότι από εκεί ψηλά όπου βρίσκεται, ο Τζέσε Όουενς κλείνει από χθες το βράδυ με νόημα το μάτι στον Μάριο Μπαλοτέλι; Οι διαχρονικές και εκκωφαντικές ήττες του γερμανικού έθνους, έχουν… χρώμα, και αυτό αποδείχτηκε με τη χθεσινή νίκη της εθνικής Ιταλίας απέναντι στην εθνική Γερμανίας, στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πορτογαλίας και Ουκρανίας.
Μια νίκη, στο μαζικότερο μεν των αθλημάτων, που πανηγύρισαν ωστόσο όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης, πλην φυσικά της γερμανικής. Μια πραγματικότητα που αποτυπώνει χωρίς περιστροφές το εξαιρετικά βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη σύγχρονη Ευρώπη για τη Γερμανία. Εξαιτίας των πολιτικών που προσπαθεί να επιβάλλει η Άνγκελα Μέρκελ, πολιτικών που είναι ξένες προς τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συνοχής, και φυσικά του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.
Αυτή η παράμετρος της απομόνωσης, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί για το μέλλον. Τόσο ως μοχλός πίεσης από το εσωτερικό της Γερμανίας, όσο και σε επίπεδο διεθνών ισορροπιών. Μην νομίζετε ότι και οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν καταλαβαίνουν τι έχει αρχίσει… και πάλι να σκέφτεται γι’ αυτούς ολόκληρος ο πλανήτης.

Μαρίκα Λυσιάνθη / statesmen.gr