Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Oνείρων Χοροθέαμα Χορός- μουσική- ποίηση στις 26 Μαΐου στο Δερβένι


Η Ινδονησιακή λέξη mimpi σημαίνει όνειρο. Πρόκειται για  εικόνες του ονειρικού μας χώρου, οί οποίες μας προσπερνούν μέσα από τα εξερευνητικά ταξίδια της ψυχής μας. Εκτός αυτού, όχι μόνο τα όνειρα της νύχτας αλλά περισσότερον εκείνα της ημέρας, τά ζωτικά μας όνειρα, είναι που παίζουν ένα σημαντικό ρόλο.
Το MIMPI δέν είναι ούτε θέαμα ούτε διασκέδαση. Το MIMPI διηγείται μία ιστορία, χωρίς να φαίνεται ότι τη διηγείται. Είναι διαστολή και συστολή χρόνουχώρος, κίνηση, χορός, μουσική, ποίηση καί θεατρική παράσταση σέ αρμονία. Εσωτερική στάση, αίσθηση και ανοχή επαφής, εμπειρία ενός καινούριου κόσμου.
Ή πιο απλά, το  MIMPI είναι μία ακολουθία από μαγευτικές εικόνες.
Ένας τυφλός, ένας ιερέας, ράβδοι από μπαμπού, λευκά φτερά. Το αυγό σαν σύμβολο ελπίδας καί  ενός νέου ξεκινήματος. Όλα αυτά οδηγούν σε σκέψεις απ’ όπου αναβλύζουν εκείνα τα θέματα που θέτουν τόν άνθρωπο σε δράση: η ένωση της αγάπης καί του πόνου, του θανάτου καί της γέννησης, της ευτυχίας καί της ελπίδας.
Τέτοια θραύσματα από όνειρα παρακινούν τον παρατηρητή στο ν’αρχίσει μία νέα έρευνα για να εξιχνιάσει την ιδιαίτερή του ζωή. Ίσως ο παρατηρητής νά αναρωτηθεί: Ήταν άραγε οι εμπειρίες από τις περιπέτειες του ταξιδιού μεγαλύτερης σημασίας από τον ίδιο τον στόχο, δηλ. το τέρμα του ταξιδιού;   
Ή μουσική προέρχεται από ποικίλους πολιτισμικούς χώρους (Ινδονησία, Ιράν, Ευρώπη) και συμβάλλει στην εξομάλυνση των αντιθέσεων καί στην προαγωγή εκπλήξεων. Ή πρώτη παράσταση έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2011 στή Jakarta, Taman Ismail Marzuki, Teater Kecil. Διάρκεια παράστασης: 80 περίπου λεπτά χωρίς διακοπή