Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

Γράφει ο Νικολας Δελημανωλης
Ομογενης απο Μοντρεαλ
Aγαπητό Fimotro,
Τα γεγονοτα που συμβαινουν στο Μοντρεαλ ειναι συνεχεια αυτων που ειμαστε μαρτυρες, τους τελευταιους τρεις μηνες, με αποκορυφωμα...
την συγκεντρωση της 22ας Μαιου. Η συγκεντρωση αυτη, που παραβρεθηκαν πανω απο 150 000 φοιτητες γονεις και συμπαραστατες των φοιτητων, ηταν επ' ευκαιρια της 100ης ημερας απεργιας των φοιτητων. Και ηταν η 24η συνεχομενη πορεια, στο κεντρο της πολης. Σε καθε τετοια πορεια συμμετεχουν απο 5 000 ως 25 000 ατομα.
Αυτες οι πορειες ειναι νυχτερινες. Γινονται απο τις 20.00 ωρα μεχρι και μετα την 24.00 ωρα. Ετσι δεν επηρεαζουν την κυκλοφορια και την κινηση των μαγαζιων. Εκτος του οτι ενοχλουν την νυχερινη ζωη, στο κεντρο της πολης. Οι φοιτητες ειναι φιλησυχοι και σπανια θα βαλουν καποια φωτια σε καδους της πολης. Οι φοιτητες εκπλησσουν την κοινη γνωμη και τις αρχες, με τα πρωτοτυπα και ειρηνικα, μεσα διαμαρτυριας των. Σημαντικες καταστροφες σε αυτοκινητα η' ακινητα, δεν παρουσιαστηκαν. Οι βομβες Μολοτωφ,ηταν μεχρι προτινος αγνωστες.Παρ'ολα αυτα, οι αστυνομικοι, πολυ βαρβαρα, προσπαθουν να τις διαλυσουν.
Ο ‘’ειδικος νομος’’, ειναι εξαιρετικα αυστηρος, αγγιζοντας τα ορια του δικτατορικου νομου. Αναλογος κανονισμος ψηφιστηκε απο τις δημοτικες αρχες, σχετικα με τις κουκουλες και μασκες που φορουν οι φοιτητες. Δεν υπεισερχομαι στις λεπτομερειες. Συνεπεια αυτου του νομου, ηταν η συλληψη, εχθες βραδυ, περιπου 450 ατομων, απο την αστυνομια του Μοντρεαλ. Σε ολους επιβληθηκε προστιμο $615. Αφου κρατηθηκαν επι πολλες ωρες , κατω απο απανθρωπες συνθηκες, απο τις αρχες.
Η αιτια αυτων των κινητοποιησεων, ειναι η αυξηση των διδακτρων, που επεβαλε η επαρχιακη κυβερνηση του Κεμπεκ, χωρις καμμια συζητηση με τους φοιτητικους συλλογους, διπλασιαζοντας τα διδακτρα, σε διαστημα τριων ετων. Απο 3 000$ ετησιως, στα 5 500$, κατα μεσο ορο.
Οι διαδηλωσεις αυτες, αφορουν την επαρχια του Κεμπεκ και οχι τον υπολοιπο Καναδα, οπου η αυξηση των διδακτρων εχει επιβληθει εδω και αρκετα χρονια. Και ειναι ηδη διπλασια, στις αλλες επαρχιες. Χωρις καμμια αντιδραση, απο τους καναδους φοιτητες .
Να σημειωθει οτι, με τον νομο αυτο, οι φοιτητες χανουν την χειμερινη και θερινη πανεπιστημιακη περιοδο. Και για πολλους, απο τους φοιτητες, γινεται εμποδιο να αναζητησουν θερινη εργασια, που αποτελει πηγη εισοδηματος, για την συνεχιση των σπουδων τους.
FIMOTRO