Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Συμβούλιο της Ευρώπης: Αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων

Αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων διαπιστώνει η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO). Δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τον απολογισμό της ετήσιας έκθεσης της για το 2011, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) συμπεραίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κομμάτων και καλεί τις κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλισtεί η διαφάνεια.
Οι πηγές εσόδων των πολιτικών κομμάτων παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες σπανίως ασχολούνται με την νομιμότητα της χορήγησης δανείων στα κόμματα και τις αμοιβές των κομματικών στελεχών, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -τονίζεταi- εξακολουθούν τα πολιτικά κόμματα να λαμβάνουν ανώνυμες δωρεές, ενώ από τον νομοθετικό έλεγχο εξαιρούνται οι φορείς των πολιτικών κομμάτων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στις προεκλογικές εκστρατείες.
Πληροφορίες για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων δε δημοσιεύονται, ένας μεγάλος αριθμός κρατών δεν έχει καν δημιουργήσει ανεξάρτητη εποπτική Aρχή, η οποία να ελέγχει το δούναι και λαβείν των πολιτικών κομμάτων, ενώ όπου υπάρχουν και λειτουργούν τέτοιες ανεξάρτητες αρχές, οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι από ανύπαρκτες έως ανεπαρκείς, καταλήγει η έκθεση της GRECO.
Σ' ό,τι αφορά την έκταση της δωροδοκίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη, η έκθεση διαπιστώνει ότι σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη δεν υπάρχει ολοκληρωμένη και ενιαία νομοθεσία για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς. Ακόμη και στις χώρες όπου το αδίκημα της δωροδοκίας έχει ποινικοποιηθεί, οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι σπάνιες και δεν οδηγούν στην τιμωρία των εμπλεκομένων.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ