Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η Κεντροαριστερά χορεύει… τανγκό

Στη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο… Μισό λεπτό… Ποια είναι η σειρά; Ακριβώς αυτή… Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επειδή πολύ απλά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ πρόσφατη νωπή λαϊκή εντολή. Όχι για να κυβερνήσει. Τουλάχιστον όχι αυτονόητα. Αλλά για να παραμερίσει το ΠΑΣΟΚ από τον πολιτικό χάρτη της Κεντροαριστεράς. Να καταστήσει το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, φτωχό συγγενή της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν το κρύβει: Θέλει να καρφιτσωθεί στο υποσυνείδητο της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστεράς ως ο «νέος Ανδρέας». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του, ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη ιστορική καμπή του. Δημοσκοπικά, οι εκτιμήσεις το εμφάνιζαν επί Γιώργου Παπανδρέου σε μονοψήφια επίπεδα. Μόνο που αυτή είναι μια διαπίστωση την οποία δεν θα μάθουμε ποτέ. Οι αριθμοί, οι πραγματικοί αριθμοί προκύπτουν από την κάλπη. Και δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου έφτασε μόλις και μετά βίας στο 13%. Στα όρια της πολιτικής κατάθλιψης.
Τσίπρας και Βενιζέλος χορεύουν τανγκό. Πολιτικό τανγκό. Με φόντο το παρελθόν και προβολή στο μέλλον. Εκεί που είσαι ήμουν, και εδώ που είμαι θα’ ρθεις, θα μπορούσαν να λένε. Το πολιτικό στοίχημα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς βέβαια, αφορά το ποιος από τους δυο θα βρεθεί… εκεί που δεν θέλει ο άλλος.

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ / statesmen.gr