Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ο Γιώργος περιμένει “στη γωνία” τον Βενιζέλο

Στην πολιτική κουλτούρα που καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, είθισται ο εκάστοτε νέος πρόεδρος ενός κόμματος, ειδικά μεγάλου, να αποδομεί τον προκάτοχό του. Και ο προκάτοχος να κρατά αποστάσεις, περιμένοντας ουσιαστικά… στη γωνία ένα στραβοπάτημα του διαδόχου του, για να πάρει με τη σειρά του τη ρεβάνς.
Στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορούσε παρά να συμβεί ακριβώς το ίδιο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδομεί πλήρως το παπανδρεϊκό παρελθόν του Κινήματος, κρατά αποστάσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου, και προσπαθεί να αποκηρύξει τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μετά τη νίκη στις εθνικές εκλογές του 2009.
Η τακτική αυτή, όσο αναμενόμενη κι αν ήταν, έχει ενοχλήσει τον Γιώργο Παπανδρέου. Φυσικά, ο πρώην πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να αντιδράσει. Τουλάχιστον, όχι ακόμη. Ούτε καν μέσω διαρροών από συνεργάτες, ή από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν συνεπείς με την παπανδρεϊκή παράδοση του Κινήματος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ξέρει να περιμένει. Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς άλλωστε, διαθέτει μεγαλύτερη δυνατότητα και ευχέρεια παρεμβάσεων σε διεθνές επίπεδο, σε σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η επομένη των εκλογών λοιπόν, θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αίσθηση που υπάρχει, περί ιστορικής εκλογικής συντριβής. Από την οποία θα απουσιάζουν ο Γιώργος Παπανδρέου και τα κορυφαία στελέχη, καθώς η προεκλογική εκστρατεία έχει δομηθεί αποκλειστικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ / statesmen.gr